Fasolka w sosie pomidorowym

m7
Fasolka w sosie pomidorowym

1

0 / 0

Gdy nie ma w zimie pomysłu na obiad to taki słoik rozwiązuje problem.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg fasolka szparagowa żółta

1 łyżeczka pieprz

500 g marchew

500 g cebula

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 szkl. olej

4 szt. liść laurowy

5 łyżka cukier

1 łyżka sól

2 łyżka ocet 10%

Przygotowanie


1

Fasolki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół.

2

Wielki garnek wypełniamy do 3/4 wodą, zagotowujemy, wrzucamy 1 łyżkę cukru i fasolkę. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy.

3

Do drugiego wielkiego garnka wlewamy olej i na gorący już tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy 10 minut i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę, przecier, liście laurowe, pozostałe 4 łyżki cukru, sól, ocet i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 15 minut.

4

Jeszcze gorącą potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

5

Przed podaniem najlepiej wylać zawartość słoika na patelnię i podawać jako gorący dodatek do kaszy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły