Fasolka w sosie pomidorowym

m7

Gdy nie ma w zimie pomysłu na obiad to taki słoik rozwiązuje problem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gdy nie ma w zimie pomysłu na obiad to taki słoik rozwiązuje problem.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg fasolka szparagowa żółta
1 łyżecz. pieprz
500 g marchew
500 g cebula
500 g przecier pomidorowy łowicz
1 szkl. olej
4 szt. liść laurowy
5 łyżka cukier
1 łyżka sól
2 łyżka ocet 10%
Przygotowanie
Fasolki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół.
Wielki garnek wypełniamy do 3/4 wodą, zagotowujemy, wrzucamy 1 łyżkę cukru i fasolkę. Gotujemy 15 minut i odcedzamy. Marchewkę i cebulę obieramy i myjemy.
Do drugiego wielkiego garnka wlewamy olej i na gorący już tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy 10 minut i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy fasolkę, przecier, liście laurowe, pozostałe 4 łyżki cukru, sól, ocet i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 15 minut.
Jeszcze gorącą potrawę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Przed podaniem najlepiej wylać zawartość słoika na patelnię i podawać jako gorący dodatek do kaszy.