Fasolka w sosie gochujang

Łowicz

Fasolka w sosie gochujang to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych, azjatyckich smaków. Kremowa biała fasola w aksamitnym, pikantno-słodkim sosie na bazie pasty gochujang, pomidorków koktajlowych i śmietanki to świetny pomysł na lekkie danie główne lub oryginalną przekąskę. Aromatyczna, sycąca i gotowa w kilka chwil – fasolka idealnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na wieczorną kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Fasolka w sosie gochujang to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych, azjatyckich smaków. Kremowa biała fasola w aksamitnym, pikantno-słodkim sosie na bazie pasty gochujang, pomidorków koktajlowych i śmietanki to świetny pomysł na lekkie danie główne lub oryginalną przekąskę. Aromatyczna, sycąca i gotowa w kilka chwil – fasolka idealnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na wieczorną kolację.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g fasola biała z puszki
3 szt. ząbki czosnku
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka pasta gochujang
2 łyżka oliwa
200 g pomidorki koktajlowe
50 ml śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
1 szt. bagietka
Przygotowanie
Na oliwie przesmaż pomidorki koktajlowe przez 4–5 minut.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Wymieszaj i smaż kolejne 2–3 minuty.
Wlej fasolkę razem z zalewą, dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aby połączyć smaki.
Podawaj z natką pietruszki i bagietką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.