Fasolka w sosie gochujang

Łowicz
Fasolka w sosie gochujang

1

0 / 0

Fasolka w sosie gochujang to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych, azjatyckich smaków. Kremowa biała fasola w aksamitnym, pikantno-słodkim sosie na bazie pasty gochujang, pomidorków koktajlowych i śmietanki to świetny pomysł na lekkie danie główne lub oryginalną przekąskę. Aromatyczna, sycąca i gotowa w kilka chwil – fasolka idealnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch, jak i na wieczorną kolację.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g fasola biała z puszki

3 szt. ząbki czosnku

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka pasta gochujang

2 łyżka oliwa

200 g pomidorki koktajlowe

50 ml śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

1 szt. bagietka

Przygotowanie


1

Na oliwie przesmaż pomidorki koktajlowe przez 4–5 minut.

2

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Wymieszaj i smaż kolejne 2–3 minuty.

3

Wlej fasolkę razem z zalewą, dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aby połączyć smaki.

4

Podawaj z natką pietruszki i bagietką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły