Fasolka szparagowa z wątróbką cielęcą
m7
Dla smokoszy wątróbki. Pyszna wątróbka z fasolką. Przepis z pewnej gazety.
0
0 / 0
Dla smokoszy wątróbki. Pyszna wątróbka z fasolką. Przepis z pewnej gazety.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. tymianek
400 g fasolka szparagowa mrożona
400 g wątroba cielęca
2 szt. czosnek
1 szt. cebula
4 łyżka masło śmietankowe
3 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końce, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać fasolkę i dusić razem z cebulą pod przykryciem na małym ogniu aż fasolka będzie miękka. W tym czasie wątróbkę umyć, oczyścić z błon, osuszyć pokroić w plastry (wątróbkę cielecą) bądź na mniejsze kawałki (wątróbkę drobiową) i obtoczyć w mące. Fasolkę z cebulką odsunąć na brzeg patelni albo wyjąć i trzymać w cieple. Resztę masła podgrzać na tej samej patelni, włożyć wątróbkę i smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę oprószyć solą i pieprzem, obłożyć fasolką. Doprawić tymiankiem, solą i pioerzem. Podgrzewać razem jeszcze 5 minut.