Fasolka szparagowa z fetą i orzechami

EkspertOdKuchni
Fasolka szparagowa z fetą i orzechami

0

0 / 0

Fasolka szparagowa w nowej wersji – z czosnkiem, cytryną, fetą i chrupiącymi orzechami pekan. Jest lekko pikantna, aromatyczna i pełna kontrastów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, lekka kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. To lekki, ale wyrazisty dodatek, który świetnie sprawdzi się do grilla, pieczonych mięs albo jako samodzielna, szybka kolacja. Idealna na lato, gdy masz ochotę na coś prostego, ale niebanalnego.

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g fasolka szparagowa żółta

1 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. skórka cytryny

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. oregano suszone

2 łyżka oliwa z oliwek

100 g ser feta

30 g orzechy pekan

Przygotowanie


1

Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie na półmiękko – ok. 6–8 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.

2

Na suchej patelni podpraż orzechy pekan przez 2–3 minuty, aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Posiekaj je grubo.

3

Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek, skórkę z połówki cytryny, płatki chilli i oregano. Podsmaż przez 30–40 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć, ale się nie zrumieni.

4

Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż przez 2–3 minuty, mieszając, aż dokładnie pokryje się aromatycznym tłuszczem.

5

Przełóż na talerz, posyp rozkruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Podawaj ciepłe lub letnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły