Fasolka szparagowa z fetą i orzechami

EkspertOdKuchni

Fasolka szparagowa w nowej wersji – z czosnkiem, cytryną, fetą i chrupiącymi orzechami pekan. Jest lekko pikantna, aromatyczna i pełna kontrastów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, lekka kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. To lekki, ale wyrazisty dodatek, który świetnie sprawdzi się do grilla, pieczonych mięs albo jako samodzielna, szybka kolacja. Idealna na lato, gdy masz ochotę na coś prostego, ale niebanalnego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fasolka szparagowa w nowej wersji – z czosnkiem, cytryną, fetą i chrupiącymi orzechami pekan. Jest lekko pikantna, aromatyczna i pełna kontrastów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, lekka kolacja lub przekąska na spotkanie ze znajomymi. To lekki, ale wyrazisty dodatek, który świetnie sprawdzi się do grilla, pieczonych mięs albo jako samodzielna, szybka kolacja. Idealna na lato, gdy masz ochotę na coś prostego, ale niebanalnego.
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g fasolka szparagowa żółta
1 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. skórka cytryny
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. oregano suszone
2 łyżka oliwa z oliwek
100 g ser feta
30 g orzechy pekan
Przygotowanie
Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie na półmiękko – ok. 6–8 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Na suchej patelni podpraż orzechy pekan przez 2–3 minuty, aż lekko się zrumienią i zaczną pachnieć. Posiekaj je grubo.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek, skórkę z połówki cytryny, płatki chilli i oregano. Podsmaż przez 30–40 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć, ale się nie zrumieni.
Dodaj ugotowaną fasolkę i smaż przez 2–3 minuty, mieszając, aż dokładnie pokryje się aromatycznym tłuszczem.
Przełóż na talerz, posyp rozkruszoną fetą i posiekanymi orzechami. Podawaj ciepłe lub letnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.