Fasolka szparagowa w zalewie

m7
Fasolka szparagowa w zalewie

0

2.9 / 11

Fasolka szparagowa o każdej porze roku. Bardzo dobra szczególnie w zimie kiedy nie ma upraw. Doskonała jako dodatek, ale sama jest równie smaczna.

3

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg fasolka szparagowa

1 szcz. sól

1 szcz. kwasek cytrynowy

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową przygotować do gotowania - umyć, obciąć ogonki, wyciąć włókna.

2

Do wrzącej wody wrzucić przygotowaną fasolkę szparagową i od momentu wrzenia wody gotować 8 minut. W między czasie przygotować zalewę: na 1 litr wody dodać pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny).

3

Po 8 minutach fasolkę szparagową odcedzić i włożyć do słoików (nie za ciasno), zalać gorącą zalewą i lekko zakręcić. Można zalewę lać do brzegów słoika lub też zostawić troszkę miejsca.

4

Gotowe słoiki pasteryzować na mokro w głębokim garnku około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły