Fasolka szparagowa w zalewie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka szparagowa w zalewie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342255.jpeg&w=3840&q=75)
Fasolka szparagowa o każdej porze roku. Bardzo dobra szczególnie w zimie kiedy nie ma upraw. Doskonała jako dodatek, ale sama jest równie smaczna.
1
2.9 / 11
Fasolka szparagowa o każdej porze roku. Bardzo dobra szczególnie w zimie kiedy nie ma upraw. Doskonała jako dodatek, ale sama jest równie smaczna.
3
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg fasolka szparagowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. kwasek cytrynowy
Przygotowanie
Fasolkę szparagową przygotować do gotowania - umyć, obciąć ogonki, wyciąć włókna.
Do wrzącej wody wrzucić przygotowaną fasolkę szparagową i od momentu wrzenia wody gotować 8 minut. W między czasie przygotować zalewę: na 1 litr wody dodać pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny).
Po 8 minutach fasolkę szparagową odcedzić i włożyć do słoików (nie za ciasno), zalać gorącą zalewą i lekko zakręcić. Można zalewę lać do brzegów słoika lub też zostawić troszkę miejsca.
Gotowe słoiki pasteryzować na mokro w głębokim garnku około 40 minut.