Fasolka szparagowa w zalewie

m7

Fasolka szparagowa w zalewie to świetny sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, szczególnie zimą, gdy trudno o świeże warzywa. Lekko kwaśna zalewa z czosnkiem i przyprawami podkreśla smak fasolki, nadając jej wyrazisty, ale nadal domowy charakter. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności — wystarczy trochę czasu, słoiki i chęci. To dobry wybór, jeśli chcesz mieć w spiżarni coś zdrowego i domowego, bez zbędnych dodatków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.9 / 11
Fasolka szparagowa w zalewie to świetny sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, szczególnie zimą, gdy trudno o świeże warzywa. Lekko kwaśna zalewa z czosnkiem i przyprawami podkreśla smak fasolki, nadając jej wyrazisty, ale nadal domowy charakter. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności — wystarczy trochę czasu, słoiki i chęci. To dobry wybór, jeśli chcesz mieć w spiżarni coś zdrowego i domowego, bez zbędnych dodatków.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg fasolka szparagowa
1.50 l woda
1 szkl. ocet 10%
0.50 szkl. cukier
2 łyżka sól
4 szt. ząbki czosnku
4 szt. liście laurowe
8 szt. ziarenka ziela angielskiego
12 szt. ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie
Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4–5 cm).
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć fasolkę i blanszuj przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
W osobnym garnku zagotuj 1,5 litra wody z octem, solą i cukrem. Gotuj przez kilka minut, aż składniki się rozpuszczą.
Do wyparzonych słoików (4 słoiki o pojemności 1 litra lub 6 słoików 720 ml) włóż po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 2 ziarnach ziela angielskiego i 3 ziarnach pieprzu.
Następnie ciasno ułóż fasolkę.
Zalej gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Zakręć dokładnie słoiki.
Pasteryzuj w garnku z wodą przez 15 minut (licząc od momentu zagotowania wody).
Wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.