0

Składniki

1 Kilogram
fasolka szparagowa
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
Kwasek cytrynowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Fasolkę szparagową przygotować do gotowania-umyć,obciąć "ogonki",wyciąć włókna.
  2. do wrzącej wody wrzucić przygotowaną fasolkę szparagową i od momentu wrzenia wody gotować 8 minut. W między czasie przygotować zalewę:na 1 litr wody dodać pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego(lub soku z cytryny).
  3. po 8 minutach fasolkę szparagową odcedzić i włożyć do słoików( nie za ciasno),zalać gorącą zalewą i lekko zakręcić.Można zalewę lać do brzegów słoika lub też zostawić troszkę miejsca.
  4. gotowe słoiki pasteryzować w głębokim garnku około 40 minut, polecam pasteryzację mokrą, moim zdaniem "sucha" w piekarniku nie daje efektów.

Opis

Fasolka szparagowa o każdej porze roku;-)))bardzo dobra szczególnie w zimie kiedy nie ma upraw. Doskonała jako dodatek,ale sama jest równie smaczna

Podobne przepisy

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Surówka z parzonej białej kapusty

Przepis
Średni Do 40 min
Surówka z parzonej białej kapusty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!