Fasolka szparagowa w słoiku

Łowicz
Fasolka szparagowa w słoiku

0

0 / 0

Jeśli lubisz domowe przetwory i chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, fasolka szparagowa w słoiku będzie strzałem w dziesiątkę. To prosty sposób na przygotowanie warzyw, które zimą świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Lekko słodkawy smak z wyczuwalną nutą koncentratu pomidorowego, marchewką i cebulką przypomina domową kuchnię babci. Ten przepis nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnego sprzętu — wystarczą świeże warzywa, kilka przypraw i trochę czasu. Fasolka w słoiku to klasyka przetworów na zimę, do której z przyjemnością się wraca.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

500 g fasolka szparagowa

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka ocet

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

Fasolkę oczyść z końcówek, pokrój na połówki lub 3 części (ok. 4–5 cm długości). Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Odcedź.

2

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

3

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Następnie dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut.

4

Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną fasolkę, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.

5

Gorącą fasolkę z sosem przekładaj do wyparzonych, suchych słoików. Dokładnie zakręć.

6

Pasteryzuj słoiki przez 50 minut od momentu zagotowania wody (najlepiej w dużym garnku z ręcznikiem na dnie, by słoiki się nie obijały).

7

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

134

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły