Fasolka szparagowa w słoiku

Łowicz

Jeśli lubisz domowe przetwory i chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, fasolka szparagowa w słoiku będzie strzałem w dziesiątkę. To prosty sposób na przygotowanie warzyw, które zimą świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Lekko słodkawy smak z wyczuwalną nutą koncentratu pomidorowego, marchewką i cebulką przypomina domową kuchnię babci. Ten przepis nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnego sprzętu — wystarczą świeże warzywa, kilka przypraw i trochę czasu. Fasolka w słoiku to klasyka przetworów na zimę, do której z przyjemnością się wraca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli lubisz domowe przetwory i chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, fasolka szparagowa w słoiku będzie strzałem w dziesiątkę. To prosty sposób na przygotowanie warzyw, które zimą świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Lekko słodkawy smak z wyczuwalną nutą koncentratu pomidorowego, marchewką i cebulką przypomina domową kuchnię babci. Ten przepis nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnego sprzętu — wystarczą świeże warzywa, kilka przypraw i trochę czasu. Fasolka w słoiku to klasyka przetworów na zimę, do której z przyjemnością się wraca.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
500 g fasolka szparagowa
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka ocet
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Fasolkę oczyść z końcówek, pokrój na połówki lub 3 części (ok. 4–5 cm długości). Gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Odcedź.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Następnie dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut.
Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną fasolkę, koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj.
Gorącą fasolkę z sosem przekładaj do wyparzonych, suchych słoików. Dokładnie zakręć.
Pasteryzuj słoiki przez 50 minut od momentu zagotowania wody (najlepiej w dużym garnku z ręcznikiem na dnie, by słoiki się nie obijały).
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
134
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.