Fasolka szparagowa po grecku

Łowicz
Fasolka szparagowa po grecku

0

0 / 0

Fasolka szparagowa po grecku to lekkie, zdrowe i pełne smaku danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. To aromatyczne połączenie fasolki szparagowej z pomidorami i czarnymi oliwkami. Całość jest prosta w przygotowaniu i pełna wartości odżywczych. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej i smacznej kuchni. Gotowa fasolka szparagowa po grecku świetnie smakuje samodzielnie, jak i jako dodatek do obiadu lub lekka kolacja. Życzymy smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 g fasolka szparagowa

400 g pomidory w puszce

100 g oliwki czarne

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 7 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

3

Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku.

4

Całość mieszamy ze sobą i dusimy około 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone wzdłuż oliwki czarne.

5

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły