Fasolka szparagowa po bretońsku

Łowicz
Fasolka szparagowa po bretońsku

1

0 / 0

Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g fasolka szparagowa żółta

200 g kiełbasa

100 g boczek

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

400 ml passata pomidorowa łowicz

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie al dente.

2

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek i smażymy razem jeszcze przez chwilę.

3

Do podsmażonej kiełbasy dodajemy passatę pomidorową i koncentrat, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos się zagęścił.

4

Do sosu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka przejdzie smakiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

384

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły