Fasolka szparagowa po bretońsku
Łowicz
Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g fasolka szparagowa żółta
200 g kiełbasa
100 g boczek
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
400 ml passata pomidorowa łowicz
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie al dente.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek i smażymy razem jeszcze przez chwilę.
Do podsmażonej kiełbasy dodajemy passatę pomidorową i koncentrat, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos się zagęścił.
Do sosu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka przejdzie smakiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
384
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.