Fasolka szparagowa po bretońsku

Łowicz
Fasolka szparagowa po bretońsku

1

0 / 0

Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g fasolka szparagowa żółta

200 g kiełbasa

100 g boczek

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

400 ml passata pomidorowa łowicz

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie al dente.

2

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek i smażymy razem jeszcze przez chwilę.

3

Do podsmażonej kiełbasy dodajemy passatę pomidorową i koncentrat, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos się zagęścił.

4

Do sosu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka przejdzie smakiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły