Fasolka szparagowa po bretońsku
Łowicz
Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
1
0 / 0
Fasolka szparagowa po bretońsku to idealna propozycja dla osób, które lubią tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Jest pożywna, pełna białka i aromatyczna. Całość doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g fasolka szparagowa żółta
200 g kiełbasa
100 g boczek
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
400 ml passata pomidorowa łowicz
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż będzie al dente.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnku kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek i smażymy razem jeszcze przez chwilę.
Do podsmażonej kiełbasy dodajemy passatę pomidorową i koncentrat, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos się zagęścił.
Do sosu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż fasolka przejdzie smakiem.