Fasolka szparagowa do obiadu z pomidorkami

m7
Fasolka szparagowa do obiadu z pomidorkami

0

0 / 0

Fasolka szparagowa to klasyk letniego obiadu – lekka, szybka w przygotowaniu i zawsze smaczna. W tej wersji podana z soczystymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i odrobiną cytryny zachwyca świeżością i prostotą. Doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i daniami wegetariańskimi. To świetny sposób, by przemycić do obiadu coś zielonego i zdrowego bez zbędnego kombinowania.

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g fasolka szparagowa

200 g pomidorki koktajlowe

3 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżecz. sól

1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki. Wrzuć do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj przez ok. 5–6 minut, aż będzie al dente. Następnie odcedź i przelej zimną wodą, aby zachować kolor i jędrność.

2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekany czosnek i smaż chwilę na małym ogniu, aż się lekko zarumieni.

3

Dodaj do patelni fasolkę szparagową i smaż przez 3–4 minuty, mieszając.

4

Dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Podsmażaj jeszcze przez 2–3 minuty, aż pomidory lekko zmiękną.

5

Na koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj i podawaj od razu jako dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

255

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły