Fasolka po toskańsku

uwielbiampl
Fasolka po toskańsku

2

4 / 1

Toskania - kraina, które nieodzownie kojarzy się z winem, oliwkami i… pysznymi, dojrzewającymi w promieniach słonecznych pomidorami. To właśnie one nadają przepisowi na toskańską fasolkę niepowtarzalnego smaku. Sprawdź go już dziś!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. bazylia

450 g pomidor

0.30 szkl. oliwa

1 szt. fasola czerwona konserwowa

4 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Czosnek podsmażamy na oliwie, a kiedy nabierze złocistego koloru, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (przecier pomidorowy), szałwię (lub zioła), sól i pieprz.

2

Dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z chlebem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

262

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły