Fasolka po toskańsku
uwielbiampl
Toskania - kraina, które nieodzownie kojarzy się z winem, oliwkami i… pysznymi, dojrzewającymi w promieniach słonecznych pomidorami. To właśnie one nadają przepisowi na toskańską fasolkę niepowtarzalnego smaku. Sprawdź go już dziś!
1
4 / 1
Toskania - kraina, które nieodzownie kojarzy się z winem, oliwkami i… pysznymi, dojrzewającymi w promieniach słonecznych pomidorami. To właśnie one nadają przepisowi na toskańską fasolkę niepowtarzalnego smaku. Sprawdź go już dziś!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 łyżeczka bazylia
450 g pomidor
0.30 szkl. oliwa
1 szt. fasola czerwona konserwowa
4 szt. czosnek
Przygotowanie
Czosnek podsmażamy na oliwie, a kiedy nabierze złocistego koloru, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (przecier pomidorowy), szałwię (lub zioła), sól i pieprz.
Dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z chlebem.