Fasolka po mojemu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka po mojemu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976380633.jpeg&w=3840&q=75)
fasolka na boczku wędzonym
0
0 / 0
fasolka na boczku wędzonym
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. kiełbasa krakowska sucha
2 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
0.30 szt. nać pietruszki
30 dag. boczek wędzony
0.50 kg fasola biała sucha
Przygotowanie
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do momentu kiedy staną się ładnie podsmażone. Fasolę moczymy około 2-3 godzin. Cebulę kroimy w kawałki i smażymy na złoty kolor. Namoczona fasolę zalewamy około 2l wody i gotujemy do momentu gdy będzie miękka ale nie rozgotowana. Pod koniec dodajemy kiełbasę, boczek, cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę. Wszystko zaprawiamy koncentratem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze około 1 godziny.