Fasolka po bretońsku
m7
0
0 / 0
0
Polecam.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. kość wędzona
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
4 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
2 łyżka olej
1 łyżka mąka pszenna tortowa
70 dek. fasola biała sucha
40 dek. kiełbasa zwyczajna
40 dek. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolę moczymy w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.Następnego dnia dolewamy wody,wrzucamy kość wędzoną ,gotujemy do miękkości.W między czasie boczek,cebulę,kiełbasę,paprykę kroimy w kostkę.Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.Dodajemy koncentrat, drobno posiekany czosnek oraz mąkę pszenną.Mieszamy na patelni ok.5 min.robiąc tzw.zasmażkę .Dodajemy do gotującej się fasoli.Kość wyjmujemy,obieramy z mięsa dodajemy do fasoli.Gotujemy razem ok.15 min.na wolnym ogniu.Doprawiamy do smaku.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO