Fasolka po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086512.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam.
0
0 / 0
Polecam.
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. kość wędzona
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
4 szt. ząbek czosnku
4 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
2 łyżka olej
1 łyżka mąka pszenna tortowa
70 dag. fasola biała sucha
40 dag. kiełbasa zwyczajna
40 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolę moczymy w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.Następnego dnia dolewamy wody,wrzucamy kość wędzoną ,gotujemy do miękkości.W między czasie boczek,cebulę,kiełbasę,paprykę kroimy w kostkę.Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.Dodajemy koncentrat, drobno posiekany czosnek oraz mąkę pszenną.Mieszamy na patelni ok.5 min.robiąc tzw.zasmażkę .Dodajemy do gotującej się fasoli.Kość wyjmujemy,obieramy z mięsa dodajemy do fasoli.Gotujemy razem ok.15 min.na wolnym ogniu.Doprawiamy do smaku.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO