Fasolka po bretońsku
m7
Na każdą okazję
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Na każdą okazję
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg fasola biała sucha
0.50 kg kiełbasa podwędzana
2 szczyp. sól, pieprz
200 g koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. kostka rosołowa
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka majeranek
20 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolkę wcześniej namaczamy, najlepiej na noc, potem odcedzamy wodę, płuczemy i nalewamy świeżej.
Następnie gotujemy z dodatkiem kostek rosołowych.
W międzyczasie podsmażamy kiełbasę i boczek.
Do ugotowanej fasolki dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup.
Robimy zaprawkę z 2 łyżek mąki i pół szklanki wody i dodajemy do fasolki.
Dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek.
Całość gotujemy dodając do smaku sól, pieprz i majeranek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.