Fasolka po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973415362.jpeg&w=3840&q=75)
do świeżych kajzerek
0
0 / 0
do świeżych kajzerek
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg fasola biała sucha
1 kostka bazylia
1 kostka czosnek
3 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
6 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
5 łyżka majeranek
50 dag. kiełbasa
40 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolę opłukujemy w letniej wodzie, następnie wlewamy 2,5 litra wody i zostawiamy na 12 godzin. następnie gotujemy fasole w tej samej wodzie z dodatkiem ziela i listków laurowych około 1 h. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę,podsmażamy na patelni i dodajemy do fasolki. Tak samo cebulę. Dalej gotujemy, gdy fasolka będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Fasolkę doprawiamy wg własnego uznania /można dodać więcej lub mniej koncentratu, przypraw/.
Podajemy ze świeżym pieczywem.