Fasolka po bretońsku

m7
Fasolka po bretońsku

0

3 / 2

Syta i smaczna fasolka po bretońsku.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżecz. przyprawa maggi

1 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. papryka ostra

500 g fasola biała sucha

500 g kiełbasa

2 szt. kości wieprzowe

1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka majeranek

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka smalec

Przygotowanie


1

Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.

2

Na następny dzień gotować w tej samej wodzie.

3

Gdy fasola będzie prawie miękka dodać kości wędzone, liść laurowy i ziele angielskie.

4

Ugotowane kości wyjąć, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do fasoli.

5

Wrzucić pozostałe przyprawy do smaku.

6

Gotować chwilę, dodać majeranek. Na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.

7

Gotową zasmażką zagęścić fasolkę.

8

Ewentualnie doprawić do smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

483

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły