Fasolka po bretońsku
m7
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
0
3 / 2
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżeczka przyprawa maggi
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka papryka ostra
500 g fasola biała sucha
500 g kiełbasa
2 szt. kości wieprzowe
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka majeranek
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Na następny dzień gotować w tej samej wodzie.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać kości wędzone, liść laurowy i ziele angielskie.
Ugotowane kości wyjąć, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do fasoli.
Wrzucić pozostałe przyprawy do smaku.
Gotować chwilę, dodać majeranek. Na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Gotową zasmażką zagęścić fasolkę.
Ewentualnie doprawić do smaku.