Fasolka po bretońsku
m7
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. przyprawa maggi
1 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka ostra
500 g fasola biała sucha
500 g kiełbasa
2 szt. kości wieprzowe
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka majeranek
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Na następny dzień gotować w tej samej wodzie.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać kości wędzone, liść laurowy i ziele angielskie.
Ugotowane kości wyjąć, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do fasoli.
Wrzucić pozostałe przyprawy do smaku.
Gotować chwilę, dodać majeranek. Na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Gotową zasmażką zagęścić fasolkę.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.