Fasolka po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852458.jpeg&w=3840&q=75)
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
0
3 / 2
Syta i smaczna fasolka po bretońsku.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. przyprawa maggi
1 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka ostra
500 g fasola biała sucha
500 g kiełbasa
2 szt. kości wieprzowe
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka majeranek
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Na następny dzień gotować w tej samej wodzie.
Gdy fasola będzie prawie miękka dodać kości wędzone, liść laurowy i ziele angielskie.
Ugotowane kości wyjąć, przestudzić, obrać i wrzucić do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do fasoli.
Wrzucić pozostałe przyprawy do smaku.
Gotować chwilę, dodać majeranek. Na patelni roztopić smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Gotową zasmażką zagęścić fasolkę.
Ewentualnie doprawić do smaku.