Fasolka po bretońsku

m7

Fasolka po bretońsku to pomysł na pyszny, jednogarnkowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fasolka po bretońsku to pomysł na pyszny, jednogarnkowy obiad.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g kiełbasa
100 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szkl. fasola (drobny jaś )
1 szt. cebula średnia
1 łyżka olej
Przygotowanie
Fasolę opłukać, zalać wodą na noc. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wody powinno być ok. 5 cm powyżej poziomu fasolki.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkij ilosci oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).
Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.