0

Składniki

1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
kiełbasa (np.toruńska, zwyczajna, podwawelska )
100 Gramów
1 Szklanka
Fasola (drobny jaś )
1 Sztuka
Cebula średnia
1 Łyżka
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Fasolę opłukać, zalać wodą na noc, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. (Jeśli za dużo wody, to należy odlać, zostawiając w garnku na ok 5 cm wody nad fasolką)
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkij ilosci oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.
  3. Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).
  4. Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.
  5. Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.

Opis

Niby znane danie, a ostatnio koleżnka mnie pytała jak się go przyrządza :)

Podobne przepisy

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Boeuf strogonof

Przepis
Łatwy Do 40 min
Boeuf strogonof

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Bigos z młodej kapusty

Leczo z cebuli

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Leczo z cebuli

Żeberka marynowane w piwie

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Żeberka marynowane w piwie

Leczo wegetariańskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Leczo wegetariańskie

Karp smażony

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Karp smażony

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!