Fasolka po bretońsku

m7
Fasolka po bretońsku

0

0 / 0

Fasolka po bretońsku to pomysł na pyszny, jednogarnkowy obiad.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g kiełbasa

100 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szkl. fasola (drobny jaś )

1 szt. cebula średnia

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Fasolę opłukać, zalać wodą na noc. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wody powinno być ok. 5 cm powyżej poziomu fasolki.

2

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkij ilosci oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.

3

Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).

4

Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.

5

Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

396

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły