Fasolka po bretońsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasolka po bretońsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974692410.jpeg&w=3840&q=75)
Fasolka po bretońsku to pomysł na pyszny, jednogarnkowy obiad.
0
0 / 0
Fasolka po bretońsku to pomysł na pyszny, jednogarnkowy obiad.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g kiełbasa
100 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szkl. fasola (drobny jaś )
1 szt. cebula średnia
1 łyżka olej
Przygotowanie
Fasolę opłukać, zalać wodą na noc. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wody powinno być ok. 5 cm powyżej poziomu fasolki.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkij ilosci oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).
Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.