0

Składniki

1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
kiełbasa (np.toruńska, zwyczajna, podwawelska )
100 Gramów
koncentrat pomidorowy
1 Szklanka
Fasola (drobny jaś )
1 Sztuka
Cebula średnia
1 Łyżka
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Fasolę opłukać, zalać wodą na noc, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. (Jeśli za dużo wody, to należy odlać, zostawiając w garnku na ok 5 cm wody nad fasolką)
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkij ilosci oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.
  3. Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).
  4. Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.
  5. Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.

Opis

Niby znane danie, a ostatnio koleżnka mnie pytała jak się go przyrządza :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!