Example thumb
2

Składniki

2 Sztuki
kiełbasa
0.5 Kilograma
Fasola jaś średni
1 Puszka
koncentrat pomidorowy
5 Sztuk
ziele angielskie
10 Sztuk
pieprz ziarnisty
4 Sztuki
liść laurowy
1 Łyżeczka
Ostra papryka mielona
1 Łyżeczka
sól, pieprz
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
1 Sztuka
Kostka rosołowa bulion na wędzonce
2 Łyżki
Mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Łyżka
smalec
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli.
  2. Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut
  3. Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!