Fasolka po bretońsku

m7

Wartości odżywcze na porcję
Energia
366
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. kiełbasa
1 puszka koncentrat pomidorowy łowicz
5 szt. ziele angielskie
10 szt. pieprz ziarnisty
4 szt. liść laurowy
1 łyżecz. ostra papryka mielona
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
1 łyżka smalec
0.50 kg fasola jaś średni
1 szt. kostka rosołowa bulion na wędzonce
Przygotowanie
Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli.
Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut
Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
366
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.