Fasolka po bretońsku

m7
Fasolka po bretońsku

2

0 / 0

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. kiełbasa

1 pusz. koncentrat pomidorowy łowicz

5 szt. ziele angielskie

10 szt. pieprz ziarnisty

4 szt. liść laurowy

1 łyżeczka ostra papryka mielona

1 łyżeczka sól, pieprz

1 szcz. majeranek

1 szcz. przyprawa typu vegeta

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

1 łyżka smalec

0.50 kg fasola jaś średni

1 szt. kostka rosołowa bulion na wędzonce

Przygotowanie


1

Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli.

2

Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut

3

Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły