2

Składniki

2 Łyżki
2 Sztuki
kiełbasa
0.5 Kilograma
Fasola jaś średni
1 Puszka
5 Sztuk
ziele angielskie
10 Sztuk
pieprz ziarnisty
4 Sztuki
liść laurowy
1 Łyżeczka
Ostra papryka mielona
1 Łyżeczka
sól, pieprz
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
przyprawa typu vegeta
1 Sztuka
Kostka rosołowa bulion na wędzonce
1 Łyżka
smalec
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc aby zmiękła. Po upływie ok. 12 godzin płuczemy ją i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości fasoli.
  2. Rozgrzewamy patelnię i na nie dużym kawałku smalcu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki.(Można dodać również pokrojony w kostkę boczek - wedle własnych upodobań) Gdy kiełbasa się zrumieni dodajemy do niej koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i przesmażamy chwilę na patelni, po czym dodajemy wszystko do fasoli. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut
  3. Mąkę roztrzepujemy w ok. połowie szklanki zimnej wody i powoli wlewamy do fasoli ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Podobne przepisy

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Leczo

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Leczo

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodki...

Przepis
Średni Do 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Żeberka wieprzowe po węgiersku

Przepis
Średni Do 40 min
Żeberka wieprzowe po węgiersku

Tradycyjny bigos

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Tradycyjny bigos

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!