Fasolka po bretońsku
m7
Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne danie, które warto spróbować zrobić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
777
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne danie, które warto spróbować zrobić.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg fasola biała sucha
0.30 kg kiełbasa podwawelska
4 szczyp. majeranek
3 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka jarzynka
200 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolkę zalać wodą na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wymienić wodę w fasolce i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pokrojoną marchew i zacząć gotować. Doprawić fasolkę wegetą dla smaku.
Usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i odrobinę wędzonego boczku, następnie dodać do garnka.
Kiedy fasola zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zrobić zasmażkę na patelni z oleju (pozostałego po smażeniu kiełbasy i boczku) i mąki.
Zasmażkę dodać do garnka i gotować jeszcze około 5 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
777
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.