Fasolka po bretońsku

m7
Fasolka po bretońsku

0

0 / 0

Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne danie, które warto spróbować zrobić.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg fasola biała sucha

0.30 kg kiełbasa podwawelska

4 szczyp. majeranek

3 szt. pieprz ziarnisty

3 szt. ziele angielskie

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka jarzynka

200 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Fasolkę zalać wodą na co najmniej 12 godzin.

2

Po tym czasie wymienić wodę w fasolce i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pokrojoną marchew i zacząć gotować. Doprawić fasolkę wegetą dla smaku.

3

Usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i odrobinę wędzonego boczku, następnie dodać do garnka.

4

Kiedy fasola zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zrobić zasmażkę na patelni z oleju (pozostałego po smażeniu kiełbasy i boczku) i mąki.

5

Zasmażkę dodać do garnka i gotować jeszcze około 5 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

777

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły