Fasolka po bretońsku
m7
0
0 / 0
Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne danie, które warto spróbować zrobić.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg fasola biała sucha
0.30 kg kiełbasa podwawelska
4 szcz. majeranek
3 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka jarzynka
200 dek. boczek wędzony
Przygotowanie
Fasolkę zalać wodą na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie wymienić wodę w fasolce i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pokrojoną marchew i zacząć gotować. Doprawić fasolkę wegetą dla smaku.
Usmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i odrobinę wędzonego boczku, następnie dodać do garnka.
Kiedy fasola zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zrobić zasmażkę na patelni z oleju (pozostałego po smażeniu kiełbasy i boczku) i mąki.
Zasmażkę dodać do garnka i gotować jeszcze około 5 minut.