Fasolka konserwowa
m7
Zawsze się udaje, a słoiki się nie psują, bo do zalewy dodajemy kwasek cytrynowy, dzięki czemu przetwory mogą być długo przechowywane.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Zawsze się udaje, a słoiki się nie psują, bo do zalewy dodajemy kwasek cytrynowy, dzięki czemu przetwory mogą być długo przechowywane.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg fasola szparagowa
1 łyżecz. sól
50 g kwasek cytrynowy
50 g cukier
2 szkl. woda
Przygotowanie
Strąki fasolki całe włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min. Następnie odcedzić, gorące umieścić w słoikach.
Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min.
Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne.