Fasolka konserwowa
m7
0
3 / 2
Zawsze się udaje, a słoiki się nie psują, bo do zalewy dodajemy kwasek cytrynowy, dzięki czemu przetwory mogą być długo przechowywane.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
1 kg fasola szparagowa
1 łyżeczka sól
50 g kwasek cytrynowy
50 g cukier
2 szkl. woda
Przygotowanie
1
Strąki fasolki całe włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min. Następnie odcedzić, gorące umieścić w słoikach.
2
Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
3
Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min.
4
Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne.