Fasolka konserwowa

m7
Fasolka konserwowa

0

3 / 2

Zawsze się udaje, a słoiki się nie psują, bo do zalewy dodajemy kwasek cytrynowy, dzięki czemu przetwory mogą być długo przechowywane.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 kg fasola szparagowa

1 łyżeczka sól

50 g kwasek cytrynowy

50 g cukier

2 szkl. woda

Przygotowanie


1

Strąki fasolki całe włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min. Następnie odcedzić, gorące umieścić w słoikach.

2

Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.

3

Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min.

4

Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły