Fasolada
EkspertOdKuchni
Fasolada to tradycyjne danie kuchni greckiej. To gęsta zupa, której głównym składnikiem jest biała fasola. W połączeniu z selerem, cebulą, czosnkiem, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzy zestawienie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Fasolada jest ceniona nie tylko za swój smak, ale także za swoje zdrowe składniki. Fasola jest bogata w białko roślinne, błonnik i wiele składników odżywczych. To świetny wybór dla fanów zdrowych rozwiązań kulinarnych i osób, które cenią sobie zrównoważoną dietę. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
110
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fasolada to tradycyjne danie kuchni greckiej. To gęsta zupa, której głównym składnikiem jest biała fasola. W połączeniu z selerem, cebulą, czosnkiem, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzy zestawienie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Fasolada jest ceniona nie tylko za swój smak, ale także za swoje zdrowe składniki. Fasola jest bogata w białko roślinne, błonnik i wiele składników odżywczych. To świetny wybór dla fanów zdrowych rozwiązań kulinarnych i osób, które cenią sobie zrównoważoną dietę. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. fasola biała z puszki
400 g przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łodyga seler naciowy
1 szt. cebula biała
1 l bulion warzywny
1 łyżecz. oregano suszone
1 łyżecz. papryka słodka
3 łyżecz. oliwa z oliwek
1 pęcz. natka pietruszki
3 szt. liście laurowe
Przygotowanie
Posiekaj cebulę, czosnek i trzy łodygi selera. Pokrój również dwie marchewki. Odsącz i przepłucz fasolę. Otwórz puszkę krojonych pomidorów. Przygotuj bulion warzywny.
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i seler. Smaż, aż cebula stanie się miękka i lekko się zarumieni, a następnie dodaj przecier pomidorowy i liście laurowe. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
Dodaj marchewki, fasolę i pomidory z puszki do garnka. Wlej bulion warzywny. Dopraw solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Przelej fasoladę do misek lub głębokich talerzy i posyp świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
110
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.