Fasolada

EkspertOdKuchni
Fasolada

0

0 / 0

Fasolada to tradycyjne danie kuchni greckiej. To gęsta zupa, której głównym składnikiem jest biała fasola. W połączeniu z selerem, cebulą, czosnkiem, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzy zestawienie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych smaków. Fasolada jest ceniona nie tylko za swój smak, ale także za swoje zdrowe składniki. Fasola jest bogata w białko roślinne, błonnik i wiele składników odżywczych. To świetny wybór dla fanów zdrowych rozwiązań kulinarnych i osób, które cenią sobie zrównoważoną dietę. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. fasola biała z puszki

400 g przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łodyga seler naciowy

1 szt. cebula biała

1 l bulion warzywny

1 łyżecz. oregano suszone

1 łyżecz. papryka słodka

3 łyżecz. oliwa z oliwek

1 pęcz. natka pietruszki

3 szt. liście laurowe

Przygotowanie


1

Posiekaj cebulę, czosnek i trzy łodygi selera. Pokrój również dwie marchewki. Odsącz i przepłucz fasolę. Otwórz puszkę krojonych pomidorów. Przygotuj bulion warzywny.

2

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i seler. Smaż, aż cebula stanie się miękka i lekko się zarumieni, a następnie dodaj przecier pomidorowy i liście laurowe. Całość smaż jeszcze przez chwilę.

3

Dodaj marchewki, fasolę i pomidory z puszki do garnka. Wlej bulion warzywny. Dopraw solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

4

Przelej fasoladę do misek lub głębokich talerzy i posyp świeżą natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły