Fasola po grecku

Łowicz
Fasola po grecku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 g fasola jaś

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. marchew

2 szt. cebula czerwona

2 puszka pomidory krojone łowicz

200 g pomidorki koktajlowe

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 szczyp. oregano

Przygotowanie


Po wcześniejszym namoczeniu fasoli gotujemy ją al dente.

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Na blachę wysypujemy ugotowaną fasolę. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek i cebulę czerwoną.

Do warzyw i fasoli dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy przyprawami i przecierem pomidorowym.

Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Na górę kładziemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Całość pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż fasola będzie całkowicie miękka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

353

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

65

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły