Fasola po grecku
Łowicz
Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.
0
0 / 0
Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 g fasola jaś
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. marchew
2 szt. cebula czerwona
2 puszka pomidory krojone łowicz
200 g pomidorki koktajlowe
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Po wcześniejszym namoczeniu fasoli gotujemy ją al dente.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Na blachę wysypujemy ugotowaną fasolę. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek i cebulę czerwoną.
Do warzyw i fasoli dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy przyprawami i przecierem pomidorowym.
Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Na górę kładziemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Całość pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż fasola będzie całkowicie miękka.