Fasola po grecku

Łowicz
Fasola po grecku

0

0 / 0

Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 g fasola jaś

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. marchew

2 szt. cebula czerwona

2 pusz. pomidory krojone łowicz

200 g pomidorki koktajlowe

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. sól

1 szcz. oregano

Przygotowanie


1

Po wcześniejszym namoczeniu fasoli gotujemy ją al dente.

2

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Na blachę wysypujemy ugotowaną fasolę. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek i cebulę czerwoną.

3

Do warzyw i fasoli dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy przyprawami i przecierem pomidorowym.

4

Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Na górę kładziemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

5

Całość pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż fasola będzie całkowicie miękka.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły