Fasola po grecku
Łowicz
Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pieczona fasola w pomidorowym sosie to aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z kromką chleba. Można ją serwować na zimno i na ciepło. Świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju imprezach. To doskonały wybór dla wegetarian, wegan, jak i wszystkich, którzy szukają prostych i pysznych połączeń kulinarnych.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 g fasola jaś
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. marchew
2 szt. cebula czerwona
2 puszka pomidory krojone łowicz
200 g pomidorki koktajlowe
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Po wcześniejszym namoczeniu fasoli gotujemy ją al dente.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Na blachę wysypujemy ugotowaną fasolę. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek i cebulę czerwoną.
Do warzyw i fasoli dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy przyprawami i przecierem pomidorowym.
Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Na górę kładziemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Całość pieczemy przez około 1,5 godziny do momentu, aż fasola będzie całkowicie miękka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.