Fasola po bretońsku z sosem sojowym
m7
Tradycyjne danie wzbogacone smakiem sosu sojowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjne danie wzbogacone smakiem sosu sojowego.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. estragon
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos sojowo-grzybowy
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka lubczyk
1 łyżka nać pietruszki
70 dag. kiełbasa toruńska
30 dag. boczek wędzony
0.50 kg fasola biała sucha
Przygotowanie
Fasolę moczyć 6 godzin. Kiedy zmięknie zalać świeżą wodą i gotować razem z przecierem pomidorowym i ziołami.
Po około 40 minutach dolać sosy sojowe, przeciśnięty czosnek, dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować dalej, aż fasola będzie miękka a sos odparuje i się zagęści. Podawać posypaną zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
478
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.