Fasola po bretońsku z sosem sojowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fasola po bretońsku z sosem sojowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354546.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjne danie wzbogacone smakiem sosu sojowego.
0
0 / 0
Tradycyjne danie wzbogacone smakiem sosu sojowego.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. estragon
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos sojowo-grzybowy
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 łyżka lubczyk
1 łyżka nać pietruszki
70 dag. kiełbasa toruńska
30 dag. boczek wędzony
0.50 kg fasola biała sucha
Przygotowanie
Fasolę moczyć 6 godzin. Kiedy zmięknie zalać świeżą wodą i gotować razem z przecierem pomidorowym i ziołami.
Po około 40 minutach dolać sosy sojowe, przeciśnięty czosnek, dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować dalej, aż fasola będzie miękka a sos odparuje i się zagęści. Podawać posypaną zieloną pietruszką.