Farinata
EkspertOdKuchni
Farinata to tradycyjne włoskie danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i prostotą przygotowania. To zapiekanka na bazie mąki z ciecierzycy, której delikatne wnętrze doskonale łączy się z chrupiącą skórką. Farinata świetnie sprawdzi się na różne okazje. Możesz podać ją jako przystawkę na przyjęciach, jako danie główne dla wegetarian lub jako pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu — aromatyczną farinatę zaserwujesz bez większego wysiłku!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Farinata to tradycyjne włoskie danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i prostotą przygotowania. To zapiekanka na bazie mąki z ciecierzycy, której delikatne wnętrze doskonale łączy się z chrupiącą skórką. Farinata świetnie sprawdzi się na różne okazje. Możesz podać ją jako przystawkę na przyjęciach, jako danie główne dla wegetarian lub jako pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu — aromatyczną farinatę zaserwujesz bez większego wysiłku!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
400 g mąka z ciecierzycy
400 woda
100 oliwa z oliwek
1 szt. pomidor
0.50 szt. cukinia
100 g oliwki zielone
1 szt. cebula czerwona
50 g szczypiorek
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę z ciecierzycy, wodę, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i sól. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie dodajemy łyżkę mąki z ciecierzycy.
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na ok 1 godziny.
Blaszkę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek, zarówno dno, jak i boki, tak aby ciasto nie przykleiło po wypieczeniu. Całość obsypujemy mąką.
Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w plastry, pół cukinii w księżyce.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy na nim oliwki i pokrojone warzywa.
Do rozgrzanego piekarnika na 200°C wkładamy farinatę i pieczemy około 20 minut.
Po wypieczeniu i ostygnięciu posypujemy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
347
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.