Farinata

EkspertOdKuchni
Farinata

0

0 / 0

Farinata to tradycyjne włoskie danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i prostotą przygotowania. To zapiekanka na bazie mąki z ciecierzycy, której delikatne wnętrze doskonale łączy się z chrupiącą skórką. Farinata świetnie sprawdzi się na różne okazje. Możesz podać ją jako przystawkę na przyjęciach, jako danie główne dla wegetarian lub jako pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Co więcej, przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu — aromatyczną farinatę zaserwujesz bez większego wysiłku!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

400 g mąka z ciecierzycy

400 woda

100 oliwa z oliwek

1 szt. pomidor

0.50 szt. cukinia

100 g oliwki zielone

1 szt. cebula czerwona

50 g szczypiorek

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 szcz. zioła prowansalskie

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę z ciecierzycy, wodę, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i sól. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie dodajemy łyżkę mąki z ciecierzycy.

2

Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na ok 1 godziny.

3

Blaszkę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek, zarówno dno, jak i boki, tak aby ciasto nie przykleiło po wypieczeniu. Całość obsypujemy mąką.

4

Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w plastry, pół cukinii w księżyce.

5

Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Układamy na nim oliwki i pokrojone warzywa.

6

Do rozgrzanego piekarnika na 200°C wkładamy farinatę i pieczemy około 20 minut.

7

Po wypieczeniu i ostygnięciu posypujemy szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły