Farfale z sosem serowym i wędzonką
m7
Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
631
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. czarny pieprz
2 łyżecz. mąka pszenna
250 g makaron farfale
100 g serek topiony kremowy
0.50 szkl. bulion drobiowy
0.50 szkl. śmietanka
4 szt. plastry wędzonki
1 łyżka ser pleśniowy
1 łyżka masło
1 łyżka olej
Przygotowanie
Ugotować makaron al dente ( czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści . Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami ( pietruszką , bazylią ).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
631
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.