Farfale z sosem serowym i wędzonką

m7
Farfale z sosem serowym i wędzonką

0

0 / 0

Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. czarny pieprz

2 łyżecz. mąka pszenna

250 g makaron farfale

100 g serek topiony kremowy

0.50 szkl. bulion drobiowy

0.50 szkl. śmietanka

4 szt. plastry wędzonki

1 łyżka ser pleśniowy

1 łyżka masło

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ugotować makaron al dente ( czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści . Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami ( pietruszką , bazylią ).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

631

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

69

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły