Fantazja szparagowa
uwielbiampl
Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami
2
4 / 1
Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 szcz. cukier
1 szcz. oregano
1 szcz. bazylia
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 pęcz. szparagi
1 pęcz. nać pietruszki
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka masło
1 łyżeczka oliwa z oliwek
400 g makaron lubella świdry
250 g szynka gotowana
50 g parmezan
3 szt. seler naciowy
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
Przygotowanie
Obieramy i gotujemy szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Po ugotowaniu odcinamy je w połowie, dolne części przecieramy przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).
Obraną cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie z dodatkiem masła, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kostkę) łodygi selera naciowego i przez chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji.
Wlewamy na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodajemy po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli, podduszamy kilka minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Zagęszczamy sos dodając śmietanę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wykładamy nawijając go na widelec, układamy na nim promieniście szparagi, po czym polewamy gorącym sosem, zwijamy różyczki z szynki, układamy je na talerzach i dekorujemy listkami pietruszki.
Posypujemy startym serem.