Fantazja szparagowa

uwielbiampl

Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami
Wartości odżywcze na porcję
Energia
664
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4 / 1
Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. cukier
1 szczyp. oregano
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 pęcz. szparagi
1 pęcz. nać pietruszki
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. masło
1 łyżecz. oliwa z oliwek
400 g makaron lubella świdry
250 g szynka gotowana
50 g parmezan
3 szt. seler naciowy
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
Przygotowanie
Obieramy i gotujemy szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Po ugotowaniu odcinamy je w połowie, dolne części przecieramy przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).
Obraną cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie z dodatkiem masła, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kostkę) łodygi selera naciowego i przez chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji.
Wlewamy na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodajemy po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli, podduszamy kilka minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Zagęszczamy sos dodając śmietanę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wykładamy nawijając go na widelec, układamy na nim promieniście szparagi, po czym polewamy gorącym sosem, zwijamy różyczki z szynki, układamy je na talerzach i dekorujemy listkami pietruszki.
Posypujemy startym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
664
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.