Fantazja szparagowa

uwielbiampl
Fantazja szparagowa

2

4 / 1

Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. cukier

1 szcz. oregano

1 szcz. bazylia

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 pęcz. szparagi

1 pęcz. nać pietruszki

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka masło

1 łyżeczka oliwa z oliwek

400 g makaron lubella świdry

250 g szynka gotowana

50 g parmezan

3 szt. seler naciowy

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Obieramy i gotujemy szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.

2

Po ugotowaniu odcinamy je w połowie, dolne części przecieramy przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).

3

Obraną cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie z dodatkiem masła, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kostkę) łodygi selera naciowego i przez chwilę smażymy.

4

Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji.

5

Wlewamy na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodajemy po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli, podduszamy kilka minut.

6

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

7

Zagęszczamy sos dodając śmietanę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.

8

Makaron wykładamy nawijając go na widelec, układamy na nim promieniście szparagi, po czym polewamy gorącym sosem, zwijamy różyczki z szynki, układamy je na talerzach i dekorujemy listkami pietruszki.

9

Posypujemy startym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły