Example thumb
2

Składniki

150 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
cukier
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Pęczek
Szparagi
1 Pęczek
nać pietruszki
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
masło extra
1 Łyżeczka
oliwa z oliwek
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella świdry
250 Gramów
Szynka gotowana
50 Gramów
parmezan
3 Sztuki
seler naciowy
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Obieramy i gotujemy szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu odcinamy je w połowie, dolne części przecieramy przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie z dodatkiem masła, dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kostkę) łodygi selera naciowego i przez chwilę smażymy.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji.
  5. Wlewamy na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodajemy po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli, podduszamy kilka minut.
  6. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  7. Zagęszczamy sos dodając śmietanę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Makaron wykładamy nawijając go na widelec, układamy na nim promieniście szparagi, po czym polewamy gorącym sosem, zwijamy różyczki z szynki, układamy je na talerzach i dekorujemy listkami pietruszki.
  9. Posypujemy startym serem.

Opis

Pyszny przepis na makaron świderki ze szparagami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!