Fantazja szparagowa
m7
Delikatne w smaku szparagi z lekką nutą selera i szynki, zatopione w kremowej śmietance są pysznym tłem dla makaronu pełnoziarnistego. Polecam zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację z lampką białego, lekkiego wina.
0
0 / 0
Delikatne w smaku szparagi z lekką nutą selera i szynki, zatopione w kremowej śmietance są pysznym tłem dla makaronu pełnoziarnistego. Polecam zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację z lampką białego, lekkiego wina.
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. oregano
1 szczyp. bazylia
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. masło
400 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno
250 g szynka gotowana
50 g parmezan
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. szparagi
3 szt. seler naciowy
1 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Obrać i ugotować szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Po ugotowaniu odciąć je w połowie, dolne części przetrzeć przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).
Obraną cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kosteczkę) łodygi selera naciowego - przesmażyć krótko.
Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji (zwiniemy je później w różyczki).
Wlać na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodać po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawić pieprzem świeżo zmielonym i szczyptą soli, poddusić kilka minut.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Zagęścić sos dodając śmietankę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawić solą i pieprzem.
Makaron wyłożyć nawijając go na widelec na jednej stronie talerzy, ułożyć na nim promieniście szparagi, po czym polać gorącym sosem, zwinąć różyczki z szynki, ułożyć je na talerzach i udekorować listkami pietruszki. Posypać startym serem.