Fantazja szparagowa

m7
Fantazja szparagowa

0

0 / 0

Delikatne w smaku szparagi z lekką nutą selera i szynki, zatopione w kremowej śmietance są pysznym tłem dla makaronu pełnoziarnistego. Polecam zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację z lampką białego, lekkiego wina.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. cukier

1 szcz. oregano

1 szcz. bazylia

1 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżeczka masło

400 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

250 g szynka gotowana

50 g parmezan

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. szparagi

3 szt. seler naciowy

1 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Obrać i ugotować szparagi czubkami do góry w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.

2

Po ugotowaniu odciąć je w połowie, dolne części przetrzeć przez sito przelewając wywarem z gotowania (powinno być około pół litra).

3

Obraną cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kosteczkę) łodygi selera naciowego - przesmażyć krótko.

4

Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę odkładając kilka plastrów do dekoracji (zwiniemy je później w różyczki).

5

Wlać na patelnię połowę przecieru szparagowego, dodać po 1 łyżeczce bazylii i oregano, doprawić pieprzem świeżo zmielonym i szczyptą soli, poddusić kilka minut.

6

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

7

Zagęścić sos dodając śmietankę wymieszaną z resztą przecieru szparagowego i mąką, doprawić solą i pieprzem.

8

Makaron wyłożyć nawijając go na widelec na jednej stronie talerzy, ułożyć na nim promieniście szparagi, po czym polać gorącym sosem, zwinąć różyczki z szynki, ułożyć je na talerzach i udekorować listkami pietruszki. Posypać startym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły