Fale w groszku

uwielbiampl
Fale w groszku

4

0 / 0

Pyszne danie z wykorzystaniem makaronu. Na dzisiejszy obiad proponujemy coś wyjątkowego. Sprawdź przepis na fale z dodatkiem zielonego groszku, wędzonego boczku oraz szynki wieprzowej. Szybko i bardzo smacznie!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 śmietana 22%

1 puszka groszek zielony

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella fale

150 g boczek wędzony

100 g szynka wieprzowa

1 szt. tymianek

1 szt. nać pietruszki

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy na cienkie paseczki. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się zarumieni. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do boczku.

2

Smażymy razem przez chwilę, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotujemy całość przez chwilę, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

3

Makaron mieszamy z szynką i gotowym sosem. Posypujemy świeżym tymiankiem i na koniec przystrajamy pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

652

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły