Fale w groszku
uwielbiampl
Pyszne danie z wykorzystaniem makaronu. Na dzisiejszy obiad proponujemy coś wyjątkowego. Sprawdź przepis na fale z dodatkiem zielonego groszku, wędzonego boczku oraz szynki wieprzowej. Szybko i bardzo smacznie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
652
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Pyszne danie z wykorzystaniem makaronu. Na dzisiejszy obiad proponujemy coś wyjątkowego. Sprawdź przepis na fale z dodatkiem zielonego groszku, wędzonego boczku oraz szynki wieprzowej. Szybko i bardzo smacznie!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 śmietana 22%
1 puszka groszek zielony
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella fale
150 g boczek wędzony
100 g szynka wieprzowa
1 szt. tymianek
1 szt. nać pietruszki
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy na cienkie paseczki. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż się zarumieni. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do boczku.
Smażymy razem przez chwilę, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotujemy całość przez chwilę, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Makaron mieszamy z szynką i gotowym sosem. Posypujemy świeżym tymiankiem i na koniec przystrajamy pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
652
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.