Fale Dunaju z owocami

decomorreno
Fale Dunaju z owocami

0

0 / 0

Fale Dunaju to zaskakujące wyglądem ciasto budyniowe na delikatnym biszkopcie. Rozpływający się w ustach deser z dodatkiem mandarynek i owoców kiwi, który sprawi, że nie będziecie mogli sobie odmówić kolejnej porcji. Idealny przepis na słodki deser.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

125 g margaryna zwykła

350 g masło

210 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka mąka ziemniaczana

410 g cukier

530 mleko

3 szt. jaja kurze całe

5 łyżka kakao decomorreno

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szt. kiwi

2 szt. mandarynki

1 szt. budyń śmietankowy

3 łyżka woda

Przygotowanie


1

Ciasto: 125 g margaryny rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

2

200 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3

3 jajka ucieramy ze 150 g cukru na puch, ciągle ucierając dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.

4

Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy płaską łyżkę kakao oraz 2 łyżki mleka i mieszamy.

5

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do formy wlewamy jasne, a potem ciemne ciasto.

6

Owoce kroimy na kawałki (powinno ich być ok. 1 szklanki). Układamy na cieście kawałki owoców. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

7

Krem: Zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, resztę mleka (szklanka) łączymy z proszkiem budyniowym i mąkami (1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej), wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, następnie go studzimy i miksujemy z miękkim masłem.

8

Krem budyniowy wykładamy na wystudzone ciasto.

9

Polewa kakaowa: Kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia.

10

Polewamy od razu ciasto i odstawiamy je do lodówki, by stężało.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły