Fale Dunaju z owocami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Fale Dunaju z owocami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977252855.jpeg&w=3840&q=75)
Fale Dunaju to zaskakujące wyglądem ciasto budyniowe na delikatnym biszkopcie. Rozpływający się w ustach deser z dodatkiem mandarynek i owoców kiwi, który sprawi, że nie będziecie mogli sobie odmówić kolejnej porcji. Idealny przepis na słodki deser.
0
0 / 0
Fale Dunaju to zaskakujące wyglądem ciasto budyniowe na delikatnym biszkopcie. Rozpływający się w ustach deser z dodatkiem mandarynek i owoców kiwi, który sprawi, że nie będziecie mogli sobie odmówić kolejnej porcji. Idealny przepis na słodki deser.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
125 g margaryna zwykła
350 g masło
210 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka mąka ziemniaczana
410 g cukier
530 mleko
3 szt. jaja kurze całe
5 łyżka kakao decomorreno
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. kiwi
2 szt. mandarynki
1 szt. budyń śmietankowy
3 łyżka woda
Przygotowanie
Ciasto: 125 g margaryny rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
200 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3 jajka ucieramy ze 150 g cukru na puch, ciągle ucierając dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy płaską łyżkę kakao oraz 2 łyżki mleka i mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do formy wlewamy jasne, a potem ciemne ciasto.
Owoce kroimy na kawałki (powinno ich być ok. 1 szklanki). Układamy na cieście kawałki owoców. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: Zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, resztę mleka (szklanka) łączymy z proszkiem budyniowym i mąkami (1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej), wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, następnie go studzimy i miksujemy z miękkim masłem.
Krem budyniowy wykładamy na wystudzone ciasto.
Polewa kakaowa: Kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia.
Polewamy od razu ciasto i odstawiamy je do lodówki, by stężało.