Fale dunaju
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Fale dunaju](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428492.jpeg&w=3840&q=75)
Fale Dunaju to ciasto, które efektownie się prezentuje po przekrojeniu. A do tego jest pyszne i warte poświęcenia czasu.
0
0 / 0
Fale Dunaju to ciasto, które efektownie się prezentuje po przekrojeniu. A do tego jest pyszne i warte poświęcenia czasu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
3 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
1.50 szkl. mleko
6 szt. jajko
1 szt. cukier wanilinowy
1 szt. margaryna zwykła
2 szt. budyń śmietankowy
1 łyżka kakao decomorreno
70 dag. śliwki
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę z proszkiem i margarynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do jednej połowy dodajemy kakao.
Na blaszkę wlewamy najpierw ciasto białe, na to kakaowe, na wierzch układamy śliwki lub jabłka.
Pieczemy 40 min w 160 stopniach. Następnie gotujemy budyń i wylewamy na ciasto.