Fale dunaju
m7
Przepis z zeszytu tesciowej.
3
0 / 0
Przepis z zeszytu tesciowej.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szczyp. olejek rumowy
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 kostka masło
0.50 kostka masło
0.50 l mleko
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
0.50 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jabłko
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka woda
Przygotowanie
Kostkę masla utrzec z cukrem puder., nastepnie dodac po jednym żółtku,.
Dodajemy dwie szklanki maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Na koniec ubita na sztywna piane.
Ciasto dzielimy na dwie częsci,.
Biała częśc wykładamy na blache, do drugiej dodajemy kakao i dwie łyżki przegotowanej wody.
Następnie wykładamy na jasną częśc.
Na wierzch rozkładamy dośc gesto owoce.
Pieczemy około 45 minut.
Krem
gotujemy budyń z 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej i cukrem waniliowym.
Ostudzony budyń dodajemy do utartem masła.
Gdy ciasto przestygnie nakładam kre.
Polewa
pól kostki masła, 1 szklankę cukru pudru , 2 łyzki kakao , 2 łyżki przegotowanej wody rozpuszczamy w garnku, przestudzoną polewaą polewamy ciast.
Dla młodych adetów sztuki kulinarnej proponuje gotowe krem karpatkowy i gotową polewę.