3

Składniki

1 Szczypta
sól
2 Szklanki
mleko
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
6 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
budyń waniliowy
2 Łyżki
kakao
3 Łyżki
Śmietana kremówka
50 Dekagramów
Jagody
50 Dekagramów
masło extra
25 Dekagramów
cukier
35 Dekagramów
mąka pszenna
30 Dekagramów
polewa czekoladowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Utrzeć na jednolity i puszysty krem 25 dag masła z cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Połowę ciasta rozsmarować za pomocą ząbkowanej tekturki na natłuszczonej blasze(30 x 36cm). Do pozostałego ciastadodać kakao i śmietanę, rozsmarować na jasnym cieście i posypać oczyszczonymi i umytymi owocami. Piec 30 minut w temp.175 c.
  3. Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przelać do miski, ostudzić w temperaturze pokojowej. Utrzeć pozostałe masło na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszać aż masa stanie się gładka i jednolita. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
  4. Stopić obie polewy czekoladowe w jednym rondelku. Przestudzić i dopiero potem polać polewą. Na jej wierzchu narysować fale za pomocą ponacinanej tekturki. Wstawić ciasto do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Udekorować listkami melisy lub mięty i świeżymi owocami jagodowymi.
  5. Przechowywać w lodówce do czasu podania

Opis

Pyszne ciasto na każdą okazję.Gorąco polecam i życzę smacznego:)

Podobne przepisy

Naleśniki z białym serem

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kawowe brownie

Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Muffinkowe ciasto z owocami

Łatwy Do 1 godz
Muffinkowe ciasto z owocami

Puszysty sernik

Średni Do 40 min
Puszysty sernik

Pyszne gofry

Łatwy Do 40 min
Pyszne gofry

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!