Fale dunaju

m7
Fale dunaju

3

0 / 0

Pyszne ciasto na każdą okazję. Fale dunaju to ciasto, które znakomicie smakuje, ale również pięknie wygląda.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szcz. sól

2 szkl. mleko

1 szt. cukier waniliowy

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. proszek do pieczenia

1 szt. budyń waniliowy

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka śmietana kremówka

50 dek. jagody

50 dek. masło

25 dek. cukier

35 dek. mąka pszenna

30 dek. polewa czekoladowa

Przygotowanie


1

Utrzeć na jednolity i puszysty krem 25 dag masła z cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

2

Połowę ciasta rozsmarować za pomocą ząbkowanej tekturki na natłuszczonej blasze (30cm x 36cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i śmietanę, rozsmarować na jasnym cieście i posypać oczyszczonymi i umytymi owocami. Piec 30 minut w temp.175 C.

3

Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przelać do miski, ostudzić w temperaturze pokojowej. Utrzeć pozostałe masło na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszać aż masa stanie się gładka i jednolita. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

4

Stopić obie polewy czekoladowe w jednym rondelku. Przestudzić i dopiero potem polać polewą. Na jej wierzchu narysować fale za pomocą ponacinanej tekturki. Wstawić ciasto do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Udekorować listkami melisy lub mięty i świeżymi owocami jagodowymi.

5

Przechowywać w lodówce do czasu podania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły