Fale dunaju
m7
Pyszne ciasto na każdą okazję. Fale dunaju to ciasto, które znakomicie smakuje, ale również pięknie wygląda.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
351
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Pyszne ciasto na każdą okazję. Fale dunaju to ciasto, które znakomicie smakuje, ale również pięknie wygląda.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
2 szkl. mleko
1 szt. cukier waniliowy
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. proszek do pieczenia
1 szt. budyń waniliowy
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka śmietana kremówka
50 dag. jagody
50 dag. masło
25 dag. cukier
35 dag. mąka pszenna
30 dag. polewa czekoladowa
Przygotowanie
Utrzeć na jednolity i puszysty krem 25 dag masła z cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta rozsmarować za pomocą ząbkowanej tekturki na natłuszczonej blasze (30cm x 36cm). Do pozostałego ciasta dodać kakao i śmietanę, rozsmarować na jasnym cieście i posypać oczyszczonymi i umytymi owocami. Piec 30 minut w temp.175 C.
Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przelać do miski, ostudzić w temperaturze pokojowej. Utrzeć pozostałe masło na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszać aż masa stanie się gładka i jednolita. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Stopić obie polewy czekoladowe w jednym rondelku. Przestudzić i dopiero potem polać polewą. Na jej wierzchu narysować fale za pomocą ponacinanej tekturki. Wstawić ciasto do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Udekorować listkami melisy lub mięty i świeżymi owocami jagodowymi.
Przechowywać w lodówce do czasu podania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
351
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.