Falafele z buraka

Lubella
Falafele z buraka

0

0 / 0

Falafele z buraka to oryginalna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Połączenie ciecierzycy, buraków, czosnku, koperku i sezamu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Buraczane falafele można serwować z frytkami i sosem czosnkowym lub w towarzystwie chlebka pita. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 łyżka mąka poznańska lubella

300 g burak gotowany

200 g ciecierzyca konserwowa

2 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. koperek

2 łyżka sezam

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, czosnkiem, sezamem i ugotowanymi burakami umieszczamy w kielichu blendera i całość miksujemy na gładką masę.

2

Masę przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek, mąkę i doprawiamy do smaku.

3

Z masy formujemy placki. Jeśli przykleja się do rąk, warto zwilżyć dłonie w wodzie.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę, tak aby przykryła ¾ falafela.

5

Smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu kładziemy na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu.

6

Falafele z buraka podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły