Falafele z buraka
Lubella
Falafele z buraka to oryginalna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Połączenie ciecierzycy, buraków, czosnku, koperku i sezamu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Buraczane falafele można serwować z frytkami i sosem czosnkowym lub w towarzystwie chlebka pita. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
27
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Falafele z buraka to oryginalna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Połączenie ciecierzycy, buraków, czosnku, koperku i sezamu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Buraczane falafele można serwować z frytkami i sosem czosnkowym lub w towarzystwie chlebka pita. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżka mąka poznańska lubella
300 g burak gotowany
200 g ciecierzyca konserwowa
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. koperek
2 łyżka sezam
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Ciecierzycę konserwową wraz z zalewą, czosnkiem, sezamem i ugotowanymi burakami umieszczamy w kielichu blendera i całość miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek, mąkę i doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy placki. Jeśli przykleja się do rąk, warto zwilżyć dłonie w wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, tak aby przykryła ¾ falafela.
Smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu kładziemy na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu.
Falafele z buraka podajemy z frytkami i sosem czosnkowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
27
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.