Falafele z bobu
Lubella
Falafele z bobu to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych falafeli z ciecierzycy. Są bogate w białko i błonnik, a także dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do tortilli, sałatek, chleba pita lub hummusu. Z pewnością zasmakują zarówno weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy szukają zdrowych połączeń kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Falafele z bobu to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych falafeli z ciecierzycy. Są bogate w białko i błonnik, a także dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do tortilli, sałatek, chleba pita lub hummusu. Z pewnością zasmakują zarówno weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy szukają zdrowych połączeń kulinarnych.
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
3 łyżka mąka poznańska lubella
500 g bób
1 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. kumin
1 szczyp. kolendra mielona
300 ml olej
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, aż będzie miękki. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
W blenderze umieszczamy obrany bób, posiekaną drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
Doprawiamy przyprawami, dodajemy mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można było formować z niej kulki.
Z masy formujemy małe kulki. W garnku rozgrzewamy olej.
Falafele z bobu smażymy na oleju, aż będą złociste. Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.