Falafele z bobu

Lubella
Falafele z bobu

0

0 / 0

Falafele z bobu to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych falafeli z ciecierzycy. Są bogate w białko i błonnik, a także dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do tortilli, sałatek, chleba pita lub hummusu. Z pewnością zasmakują zarówno weganom, wegetarianom, jak i wszystkim, którzy szukają zdrowych połączeń kulinarnych.

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

3 łyżka mąka poznańska lubella

500 g bób

1 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. kumin

1 szczyp. kolendra mielona

300 ml olej

Przygotowanie


1

Bób gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, aż będzie miękki. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.

2

W blenderze umieszczamy obrany bób, posiekaną drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki.

3

Doprawiamy przyprawami, dodajemy mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia.

4

Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być na tyle gęsta, aby można było formować z niej kulki.

5

Z masy formujemy małe kulki. W garnku rozgrzewamy olej.

6

Falafele z bobu smażymy na oleju, aż będą złociste. Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły