Falafel z salsą pomidorową i ogórkami

formularz
Falafel z salsą pomidorową i ogórkami

0

5 / 1

.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

1 łyżeczka pasta harissa

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżeczka sok z cytryny

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. olej rzepakowy

2 szt. pomidory malinowe

4 szt. ogórki korniszony z chilli krakus

0.50 szt. cebula czerwona

2 łyżka kolendra

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. sól, pieprz, cukier

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Odcedzić ciecierzycę, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i zmiksować. Doprawić harissą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

2

Uformować 8 zwartych kulek, lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej ze stron. Podawać z salsą z ogórka i pomidorów.

3

Salsa: Warzywa drobno pokroić, wymieszać z oliwą i świeżą kolendrą. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły