Falafel z salsą pomidorową i ogórkami

formularz
Falafel z salsą pomidorową i ogórkami

0

5 / 1

.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

1 łyżecz. pasta harissa

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżecz. sok z cytryny

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. olej rzepakowy

2 szt. pomidory malinowe

4 szt. ogórki korniszony z chilli krakus

0.50 szt. cebula czerwona

2 łyżka kolendra

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól, pieprz, cukier

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Odcedzić ciecierzycę, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i zmiksować. Doprawić harissą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

2

Uformować 8 zwartych kulek, lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej ze stron. Podawać z salsą z ogórka i pomidorów.

3

Salsa: Warzywa drobno pokroić, wymieszać z oliwą i świeżą kolendrą. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

92

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły