Falafel z salsą pomidorową i ogórkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Falafel z salsą pomidorową i ogórkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926303.jpeg&w=3840&q=75)
.
0
5 / 1
.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
1 łyżecz. pasta harissa
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżecz. sok z cytryny
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. olej rzepakowy
2 szt. pomidory malinowe
4 szt. ogórki korniszony z chilli krakus
0.50 szt. cebula czerwona
2 łyżka kolendra
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Odcedzić ciecierzycę, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i zmiksować. Doprawić harissą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Uformować 8 zwartych kulek, lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej ze stron. Podawać z salsą z ogórka i pomidorów.
Salsa: Warzywa drobno pokroić, wymieszać z oliwą i świeżą kolendrą. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.