Falafel z salsą pomidorową i ogórkami
formularz
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
1 łyżecz. pasta harissa
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżecz. sok z cytryny
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. olej rzepakowy
2 szt. pomidory malinowe
4 szt. ogórki korniszony z chilli krakus
0.50 szt. cebula czerwona
2 łyżka kolendra
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Odcedzić ciecierzycę, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i zmiksować. Doprawić harissą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Uformować 8 zwartych kulek, lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej ze stron. Podawać z salsą z ogórka i pomidorów.
Salsa: Warzywa drobno pokroić, wymieszać z oliwą i świeżą kolendrą. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.