Falafel

kontakt_1
Falafel

0

0 / 0

Szukasz smacznego dodatku do obiadu lub bezglutenowej przekąski? Wypróbuj przepis na falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, które będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale zasmakują równie dobrze wszystkim miłośnikom smacznych potraw. Falafele można podawać na wiele sposobów — do sałatki, jako samodzielne danie w towarzystwie sosów, a także w wersji street food, np. jako wypełnienie kanapek lub pit. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

1 szt. cebula

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżecz. sól

1 łyżecz. soda oczyszczona

100 olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą oraz sodą blendujemy w malakserze aż do uzyskania kleistej masy. Na koniec dodajemy posiekane liście natki pietruszki.

2

Z powstałej masy formujemy małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

3

Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju około 3 minuty, przewracając w międzyczasie tak, aby usmażyły się dokładnie z każdej strony.

4

Usmażone falafele układamy na ręczniku papierowym tak, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

5

Podajemy z ulubionymi sosami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

311

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły