Falafel
kontakt_1
Szukasz smacznego dodatku do obiadu lub bezglutenowej przekąski? Wypróbuj przepis na falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, które będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale zasmakują równie dobrze wszystkim miłośnikom smacznych potraw. Falafele można podawać na wiele sposobów — do sałatki, jako samodzielne danie w towarzystwie sosów, a także w wersji street food, np. jako wypełnienie kanapek lub pit. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz smacznego dodatku do obiadu lub bezglutenowej przekąski? Wypróbuj przepis na falafele, czyli kotleciki z ciecierzycy, które będą doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale zasmakują równie dobrze wszystkim miłośnikom smacznych potraw. Falafele można podawać na wiele sposobów — do sałatki, jako samodzielne danie w towarzystwie sosów, a także w wersji street food, np. jako wypełnienie kanapek lub pit. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
1 szt. cebula
1 pęcz. natka pietruszki
3 łyżecz. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
100 olej słonecznikowy
Przygotowanie
Ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, solą oraz sodą blendujemy w malakserze aż do uzyskania kleistej masy. Na koniec dodajemy posiekane liście natki pietruszki.
Z powstałej masy formujemy małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju około 3 minuty, przewracając w międzyczasie tak, aby usmażyły się dokładnie z każdej strony.
Usmażone falafele układamy na ręczniku papierowym tak, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
311
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.