Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa
EkspertOdKuchni
Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 ml bulion mięsny
1 puszka fasola biała z puszki
2 szt. chorizo
1 szt. cebula biała
1 szt. kaszanka
100 g boczek
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i przeciśnięty przez praskę czosnek na złoty kolor.
Dodajemy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę chorizo pokrojoną w półksiężyce.
Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż boczek wytopi cały tłuszcz.
Następnie dodajemy odsączoną fasolę białą i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Całość zalewamy bulionem mięsnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami według uznania.
Gotowe danie podajemy na gorąco ze świeżo posiekaną natką pietruszki na wierzchu.