Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa
EkspertOdKuchni

Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 ml bulion mięsny
1 puszka fasola biała z puszki
2 szt. chorizo
1 szt. cebula biała
1 szt. kaszanka
100 g boczek
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
1 szt. natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.