Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa

EkspertOdKuchni
Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 ml bulion mięsny

1 puszka fasola biała z puszki

2 szt. chorizo

1 szt. cebula biała

1 szt. kaszanka

100 g boczek

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szt. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie


W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i przeciśnięty przez praskę czosnek na złoty kolor.

Dodajemy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę chorizo pokrojoną w półksiężyce.

Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż boczek wytopi cały tłuszcz.

Następnie dodajemy odsączoną fasolę białą i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Całość zalewamy bulionem mięsnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami według uznania.

Gotowe danie podajemy na gorąco ze świeżo posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły