Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa

EkspertOdKuchni
Fabada asturiana – hiszpańska zupa z fasoli i mięsa

1

0 / 0

Fabada asturiana to sycąca i aromatyczna hiszpańska zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Jej głównym składnikiem jest fasola, którą gotuje się z kiełbasą chorizo, kaszanką i boczkiem. Całość doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki świeżego chleba. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 ml bulion mięsny

1 puszka fasola biała z puszki

2 szt. chorizo

1 szt. cebula biała

1 szt. kaszanka

100 g boczek

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

1 szt. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie


1

W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i przeciśnięty przez praskę czosnek na złoty kolor.

2

Dodajemy boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę chorizo pokrojoną w półksiężyce.

3

Wszystkie składniki podsmażamy do momentu, aż boczek wytopi cały tłuszcz.

4

Następnie dodajemy odsączoną fasolę białą i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

5

Całość zalewamy bulionem mięsnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

6

Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami według uznania.

7

Gotowe danie podajemy na gorąco ze świeżo posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły