Enchilada
moderacja.uwielbiampl
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. placki tortilla
500 g mięso mielone wieprzowe
2 szt. cebula
600 passata pomidorowa łowicz
4 szt. ząbek czosnku
200 g mozzarella
2 szczyp. sól
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. kminek
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy passatę i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso i zawijamy jak krokiety.
W naczyniu do zapiekania układamy zawinięte tortille i polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
648
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.