Enchilada
moderacja.uwielbiampl
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
0
0 / 0
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. placki tortilla
500 g mięso mielone wieprzowe
2 szt. cebula
600 passata pomidorowa łowicz
4 szt. ząbek czosnku
200 g mozzarella
2 szcz. sól
1 szcz. majeranek
1 szcz. kminek
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy passatę i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso i zawijamy jak krokiety.
W naczyniu do zapiekania układamy zawinięte tortille i polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.