Enchilada

moderacja.uwielbiampl
Enchilada

0

0 / 0

Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. placki tortilla

500 g mięso mielone wieprzowe

2 szt. cebula

600 passata pomidorowa łowicz

4 szt. ząbek czosnku

200 g mozzarella

2 szczyp. sól

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. kminek

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.

2

W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy passatę i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli.

3

Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso i zawijamy jak krokiety.

4

W naczyniu do zapiekania układamy zawinięte tortille i polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

648

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły