Enchilada
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
moderacja.uwielbiampl
![Enchilada](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286518.jpeg&w=3840&q=75)
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
0
0 / 0
Enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Faszerowane mięsem tortille zapieczone pod warstwą sosu pomidorowego i mozzarelli sprawdzą się na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pycha!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. placki tortilla
500 g mięso mielone wieprzowe
2 szt. cebula
600 passata pomidorowa łowicz
4 szt. ząbek czosnku
200 g mozzarella
2 szczyp. sól
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. kminek
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy passatę i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso i zawijamy jak krokiety.
W naczyniu do zapiekania układamy zawinięte tortille i polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.