Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977248930.jpeg&w=3840&q=75)
Hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
4
0 / 0
Hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 woda
75 wino białe
1 szczyp. sól
300 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g tuńczyk w oleju
30 g masło
1 szt. pomidor
2 szt. cebula
1 szt. smalec
3 łyżka mleko
1 łyżka bułka tarta
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Podgrzewamy masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z ciasta krążki.
Cebulę smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Łączymy ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i szczyptą soli.
Na krążkach ciasta układamy farsz i formujemy w pierożki.
Smażymy na głębokim tłuszczu.