Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
uwielbiampl
Hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
3
0 / 0
Hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
75 woda
75 wino białe
1 szcz. sól
300 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g tuńczyk w oleju
30 g masło
1 szt. pomidor
2 szt. cebula
1 szt. smalec
3 łyżka mleko
1 łyżka bułka tarta
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Podgrzewamy masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z ciasta krążki.
Cebulę smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Łączymy ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i szczyptą soli.
Na krążkach ciasta układamy farsz i formujemy w pierożki.
Smażymy na głębokim tłuszczu.