Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

uwielbiampl
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

3

0 / 0

Hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

75 woda

75 wino białe

1 szcz. sól

300 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g tuńczyk w oleju

30 g masło

1 szt. pomidor

2 szt. cebula

1 szt. smalec

3 łyżka mleko

1 łyżka bułka tarta

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Podgrzewamy masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzając do wrzenia.

2

Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto i wkładamy go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy z ciasta krążki.

3

Cebulę smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Łączymy ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i szczyptą soli.

4

Na krążkach ciasta układamy farsz i formujemy w pierożki.

5

Smażymy na głębokim tłuszczu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły