Eleganckie kubeczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Eleganckie kubeczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973957943.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo efektownie wyglądają na stole.
1
0 / 0
Bardzo efektownie wyglądają na stole.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. przyprawa typu vegeta
400 g groszek zielony konserwowy
400 g kukurydza konserwowa
150 g żelatyna
100 g nać pietruszki
4 szt. udko z kurczaka
3 szt. jaja kurze całe
4 szt. marchew
Przygotowanie
Marchew obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka. Dodajemy udka kurczaka, zalewamy wodą, gotujemy, aż mięso i marchewki będą miękkie. Następnie mięso oddzielamy od kości, marchewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki. Bulion doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy żelatynę w proporcji podanej na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie kukurydzę oraz groszek osączamy. Przygotowujemy plastikowe kubeczki.
Do każdego wlewamy trochę galaretki, wstawiamy na kilka minut do zamrażalki, aby dobrze stężała.
Następnie wkładamy po plasterku jajka oraz warstwę groszku, zalewamy odrobiną galarety, wstawiamy do zamrażalki. Następnie wkładamy warstwę mięsa, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Na mięso wykładamy warstwę kukurydzy, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Ostatnią warstwę robimy z marchewki, zalewamy galaretą, wstawiamy kubeczki na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wykładamy galaretę z kubeczków, dekorujemy.