Ekspresowe Ciastka Jeżyki
IwonaTiborska
Te ciasteczka są po prostu super ! Przygotowuje się je w dosłownie 15 minut, a potem przyjemności z jedzenia jest mnóstwo :) Najlepiej smakują na drugi dzień kiedy czekolada idealnie zastygnie a całe ciastko przejdzie wszystkimi smakami :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Te ciasteczka są po prostu super ! Przygotowuje się je w dosłownie 15 minut, a potem przyjemności z jedzenia jest mnóstwo :) Najlepiej smakują na drugi dzień kiedy czekolada idealnie zastygnie a całe ciastko przejdzie wszystkimi smakami :)
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. mleko zagęszczone słodzone
1 szt. czekolada deserowa
3 łyżka cukier
50 g masło
1 szt. ryż preparowany
0.25 pęcz. płatki lubella corn flakes klasyczne
1 łyżka rodzynki
2 łyżka orzechy włoskie
Przygotowanie
Masło, cukier, czekoladę i mleko z tubek umieścić w garnuszku, rozpuścić i zagotować.
Następnie dosypać płatki kukurydziane, ryż/pszenicę, orzechy, rodzynki itp. tyle aby masa była dość gęsta.
Małą łyżeczką wykładamy porcje na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, formując ciasteczka. Zostawiamy najlepiej na całą noc w temp. pokojowej do całkowitego zastygnięcia, a rano pałaszujemy ;) Smacznego !!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
123
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.