Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą
Lubella
Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą to połączenie delikatnego ciasta parzonego, kremowej masy pistacjowej i słodko-kwaśnej konfitury z malin. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkich deserów, jak i tych, którzy lubią kontrasty smakowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy jako efektowny dodatek na przyjęcie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą to połączenie delikatnego ciasta parzonego, kremowej masy pistacjowej i słodko-kwaśnej konfitury z malin. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkich deserów, jak i tych, którzy lubią kontrasty smakowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy jako efektowny dodatek na przyjęcie. Smacznego!
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
125 ml woda
125 ml mleko
100 g masło
150 g mąka pszenna lubella
4 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
250 g mascarpone
200 ml śmietanka 36%
8 łyżka pasta pistacjowa
50 g cukier puder
6 łyżka konfitura malinowa
50 g pistacje
Przygotowanie
Przygotuj ciasto parzone. Podgrzej wodę, mleko, masło, sól i cukier. Dodaj mąkę i mieszaj do odejścia od ścianek. Wmiksuj jajka.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, wyciśnij podłużne paski i piecz w 200°C przez 20 minut, potem w 180°C jeszcze 10-15 minut. Ostudź.
W misce połącz mascarpone, 4 łyżki pasty pistacjowej i cukier puder. Osobno ubij śmietankę i połącz dwie masy.
Ostudzone ciastka przekrój wzdłuż na pół.
Na dolną część ciasta wyciśnij krem pistacjowy z rękawa cukierniczego, następnie dodaj pół łyżki konfitury malinowej i przykryj górną częścią eklerka.
Wierzch eklerka posmaruj pozostałą pastą pistacjową i obsyp posiekanymi pistacjami.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.