Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą

Lubella
Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą

0

5 / 1

Eklerki z kremem pistacjowym i malinową konfiturą to połączenie delikatnego ciasta parzonego, kremowej masy pistacjowej i słodko-kwaśnej konfitury z malin. Z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkich deserów, jak i tych, którzy lubią kontrasty smakowe. Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy jako efektowny dodatek na przyjęcie. Smacznego!

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

125 ml woda

125 ml mleko

100 g masło

150 g mąka pszenna lubella

4 szt. jaja l

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

250 g mascarpone

200 ml śmietanka 36%

8 łyżka pasta pistacjowa

50 g cukier puder

6 łyżka konfitura malinowa

50 g pistacje

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto parzone. Podgrzej wodę, mleko, masło, sól i cukier. Dodaj mąkę i mieszaj do odejścia od ścianek. Wmiksuj jajka.

2

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, wyciśnij podłużne paski i piecz w 200°C przez 20 minut, potem w 180°C jeszcze 10-15 minut. Ostudź.

3

W misce połącz mascarpone, 4 łyżki pasty pistacjowej i cukier puder. Osobno ubij śmietankę i połącz dwie masy.

4

Ostudzone ciastka przekrój wzdłuż na pół.

5

Na dolną część ciasta wyciśnij krem pistacjowy z rękawa cukierniczego, następnie dodaj pół łyżki konfitury malinowej i przykryj górną częścią eklerka.

6

Wierzch eklerka posmaruj pozostałą pastą pistacjową i obsyp posiekanymi pistacjami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły