Eklerki z kremem czekoladowym

Kakao DecoMorreno
 Eklerki z kremem czekoladowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Eklerki z kremem czekoladowym i słonym karmelem to deser, który robi wrażenie już samym wyglądem, a jednocześnie nie jest trudny do przygotowania. Połączenie intensywnej czekolady z delikatnie słonym kajmakiem daje zrównoważony smak, dzięki czemu eklerki nie są przesłodzone. To dobry wybór na urodziny, spotkania ze znajomymi albo słodki dodatek do kawy. Smacznego!

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto ptysiowe

50 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

60 ml mleko

60 ml woda

5 g cukier

1 szczyp. sól

3 szt. jaja l

Krem czekoladowy

50 g kakao decomorreno

100 ml śmietana kremówka

100 g serek mascarpone

2 szt. żółtka

20 g cukier

100 g czekolada ciemna

Słony karmel

100 g masa kajmakowa

20 ml mleko

1 szczyp. sól

Przygotowanie


W rondelku zagotuj mleko, wodę, masło, cukier i sól.

Zmniejsz ogień i wsyp mąkę wymieszaną z kakao.

Mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od ścian garnka i lekko się odparuje (ok. 2 minuty).

Przełóż masę do miski i odstaw do przestudzenia (ważne – nie może być gorąca).

Do lekko ciepłej masy dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.


Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką lub okrągłą.

Krok 1

Na blasze wyłożonej papierem wyciskaj eklerki o długości ok. 10 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 minut, aż będą wyrośnięte i suche z wierzchu.

Po upieczeniu uchyl piekarnik na 5 minut, żeby odparowały – inaczej mogą opaść.

Odstaw do całkowitego wystudzenia.


W misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.

Podgrzej śmietankę – ma być gorąca, ale nie gotująca.

Wlej śmietankę cienką strużką do żółtek, cały czas mieszając.

Dodaj mascarpone oraz kakao i wymieszaj.

Przelej masę do miski z posiekaną czekoladą, mieszaj do rozpuszczenia.

Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby zgęstniał.


Podgrzej kajmak z mlekiem, aż będzie gładki.

Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Odstaw do lekkiego przestudzenia – ma być gęsty, ale nadal płynny.


Każdy ekler przekrój na pół.

Na dolną część nałóż łyżeczkę słonego karmelu.

Krok 2

Na karmel wyłóż sporą porcję kremu czekoladowego.

Krok 3

Przykryj górną częścią ciasta.

Wstaw do lodówki na minimum 15–20 minut, aby krem się ustabilizował.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C (góra-dół)
Czas pieczenia40minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły