0

Składniki

Ciasto ptysiowe

50 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
20 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
60 Mililitrów
mleko
60 Mililitrów
woda
5 Gramów
cukier
1 Szczypta
sól
3 Sztuki
jajka

Krem czekoladowy

50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Mililitrów
Śmietana kremówka
100 Gramów
serek mascarpone
2 Sztuki
ŻÓŁTKA
20 Gramów
cukier
100 Gramów
Czekolada ciemna

Słony karmel

100 Gramów
masa kajmakowa
20 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto ptysiowe: Zagotowuj mleko, wodę, masło, cukier i sól. Dodaj mąkę i kakao DecoMorreno, wymieszaj i odparuj (2 min).
  2. Ostudzoną masę zmiksuj z jajkiem.
  3. Na blaszce z papierem uformuj eklerki o długości 10cm za pomocą woreczka cukierniczego.
  4. Piec z w temp. 180°C przez ok. 35-40 min.
  5. Krem: Ubij żółtka z cukrem. Dodaj zagotowaną śmietanę, ser Mascarpone i kakao, delikatnie podgrzej (nie zagotować).
  6. Przelej masę do czekolady, wymieszaj i schłodź.
  7. Eklerki przekrój na pół, dodaj masę kajmakową wymieszaną wcześniej z mlekiem i solą. Przykryj kremem czekoladowym a następnie ciastem.

Podobne przepisy

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Mini Pączki kakaowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Ciasto Biskup

Przepis
Średni Do 2 godz
Ciasto Biskup

Zielony sernik na spodzie brownie

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Zielony sernik na spodzie brownie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!