Eklerki z kremem czekoladowym

decomorreno
 Eklerki z kremem czekoladowym

0

0 / 0

Ciasto z ptysiowe z ogromną dawką słodyczy, czyli nasz przepis na przepyszne eklerki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym. Wystarczy jedynie godzina, aby stworzyć ten niesamowity deser. Smacznego!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

60 mleko

60 woda

5 g cukier

1 szcz. sól

50 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

3 szt. jaja l

100 śmietana kremówka

50 g kakao decomorreno

100 g serek mascarpone

2 szt. żółtka

20 g cukier

100 g czekolada ciemna

100 g masa kajmakowa

20 mleko

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Ciasto ptysiowe: Zagotowuj mleko, wodę, masło, cukier i sól. Dodaj mąkę i kakao DecoMorreno, wymieszaj i odparuj (2 min).

2

Ostudzoną masę zmiksuj z jajkiem.

3

Na blaszce z papierem uformuj eklerki o długości 10cm za pomocą woreczka cukierniczego.

4

Piec z w temp. 180°C przez ok. 35-40 min.

5

Krem: Ubij żółtka z cukrem. Dodaj zagotowaną śmietanę, ser Mascarpone i kakao, delikatnie podgrzej (nie zagotować).

6

Przelej masę do czekolady, wymieszaj i schłodź.

7

Eklerki przekrój na pół, dodaj masę kajmakową wymieszaną wcześniej z mlekiem i solą. Przykryj kremem czekoladowym a następnie ciastem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły