Eklerki z budyniem i truskawkami
EkspertOdKuchni
Jeżeli cenisz sobie słodkie wypieki, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie się prezentują, koniecznie spróbuj przepisu na eklerki z budyniem i truskawkami! To świetny wybór zarówno na wyjątkowe okazje, jak i codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty. Zasmakują dorosłym, dzieciom i wszystkim miłośnikom kremowych słodkości. Połączenie chrupiącego ciasta, kremowego budyniu i świeżych owoców tworzy smaczny deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Jeżeli cenisz sobie słodkie wypieki, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie się prezentują, koniecznie spróbuj przepisu na eklerki z budyniem i truskawkami! To świetny wybór zarówno na wyjątkowe okazje, jak i codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty. Zasmakują dorosłym, dzieciom i wszystkim miłośnikom kremowych słodkości. Połączenie chrupiącego ciasta, kremowego budyniu i świeżych owoców tworzy smaczny deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
125 g masło
1 szkl. woda
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
400 g truskawki
100 g cukier
2 opak. budyń śmietankowy bez cukru
160 mleko
120 g masło
100 g biała czekolada
100 g śmietanka 30%
20 g truskawki liofilizowane
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę z masłem.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów garnka. Pozostaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka, jedno po drugim, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj pasy ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz eklerki przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i napęczniałe.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
W garnku zagotuj oczyszczone truskawki z cukrem na niskim ogniu, aż stworzą gęsty sos. Następnie całość dokładnie zblenduj.
W osobnym naczyniu wymieszaj proszki budyniowe wraz z mlekiem i wlej całość do gotującego się purée truskawkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Całość gotuj do zgęstnienia, a następnie odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj partiami po łyżce ostudzonego nadzienia truskawkowego i zmiksuj całość na gładki krem.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę oraz truskawki liofilizowane (zostaw odrobinę do ozdoby). Całość podgrzewaj przez chwilę i zblenduj.
Ostudzone eklerki przetnij wzdłuż i nałóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego.
Wierzch oblej polewą i posyp pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.