Eklerki z budyniem i truskawkami

Lubella
Eklerki z budyniem i truskawkami

Średnia 5 / 1

Oceń!

Jeżeli cenisz sobie słodkie wypieki, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie się prezentują, koniecznie spróbuj przepisu na eklerki z budyniem i truskawkami! To świetny wybór zarówno na wyjątkowe okazje, jak i codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty. Zasmakują dorosłym, dzieciom i wszystkim miłośnikom kremowych słodkości. Połączenie chrupiącego ciasta, kremowego budyniu i świeżych owoców tworzy smaczny deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto parzone

125 g masło

1 szkl. woda

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

5 szt. jaja

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Krem truskawkowy

400 g truskawki

100 g cukier

2 opak. budyń śmietankowy bez cukru

160 ml mleko

120 g masło

Polewa

100 g biała czekolada

100 g śmietanka 30%

20 g truskawki liofilizowane

Przygotowanie


Zacznij od przygotowania ciasta parzonego. W garnku zagotuj wodę z masłem.

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów garnka. Pozostaw do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka, jedno po drugim, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj pasy ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz eklerki przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i napęczniałe.

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

W garnku zagotuj oczyszczone truskawki z cukrem na niskim ogniu, aż stworzą gęsty sos. Następnie całość dokładnie zblenduj.

W osobnym naczyniu wymieszaj proszki budyniowe wraz z mlekiem i wlej całość do gotującego się purée truskawkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Całość gotuj do zgęstnienia, a następnie odstaw do wystudzenia.

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj partiami po łyżce ostudzonego nadzienia truskawkowego i zmiksuj całość na gładki krem.

Na koniec przygotuj polewę. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.

Dodaj śmietankę oraz truskawki liofilizowane (zostaw odrobinę do ozdoby). Podgrzewaj przez chwilę, a następnie dokładnie zblenduj, aby uzyskać gładką polewę.

Ostudzone eklerki przetnij wzdłuż i nałóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego.

Wierzch oblej polewą i posyp pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

323

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły