Eklerki z budyniem i truskawkami

EkspertOdKuchni
Eklerki z budyniem i truskawkami

0

5 / 1

Jeżeli cenisz sobie słodkie wypieki, które nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie się prezentują, koniecznie spróbuj przepisu na eklerki z budyniem i truskawkami! To świetny wybór zarówno na wyjątkowe okazje, jak i codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty. Zasmakują dorosłym, dzieciom i wszystkim miłośnikom kremowych słodkości. Połączenie chrupiącego ciasta, kremowego budyniu i świeżych owoców tworzy smaczny deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Smacznego!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

125 g masło

1 szkl. woda

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżeczka proszek do pieczenia

400 g truskawki

100 g cukier

2 opak. budyń śmietankowy bez cukru

160 mleko

120 g masło

100 g biała czekolada

100 g śmietanka 30%

20 g truskawki liofilizowane

Przygotowanie


1

W garnku zagotuj wodę z masłem.

2

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów garnka. Pozostaw do ostygnięcia.

3

Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka, jedno po drugim, energicznie mieszając po każdym dodaniu, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

4

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

5

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj pasy ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz eklerki przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i napęczniałe.

7

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

8

W garnku zagotuj oczyszczone truskawki z cukrem na niskim ogniu, aż stworzą gęsty sos. Następnie całość dokładnie zblenduj.

9

W osobnym naczyniu wymieszaj proszki budyniowe wraz z mlekiem i wlej całość do gotującego się purée truskawkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

10

Całość gotuj do zgęstnienia, a następnie odstaw do wystudzenia.

11

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj partiami po łyżce ostudzonego nadzienia truskawkowego i zmiksuj całość na gładki krem.

12

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę oraz truskawki liofilizowane (zostaw odrobinę do ozdoby). Całość podgrzewaj przez chwilę i zblenduj.

13

Ostudzone eklerki przetnij wzdłuż i nałóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego.

14

Wierzch oblej polewą i posyp pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły