Eklerki pistacjowe
Lubella
Eklerki pistacjowe to idealny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Doskonale sprawdzą się na eleganckie uroczystości. Puszyste ciasto ptysiowe w połączeniu z pistacjowym kremem zasmakują każdemu, kto ceni sobie wyjątkowe desery. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Eklerki pistacjowe to idealny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Doskonale sprawdzą się na eleganckie uroczystości. Puszyste ciasto ptysiowe w połączeniu z pistacjowym kremem zasmakują każdemu, kto ceni sobie wyjątkowe desery. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Ciasto
250 g woda
125 g masło
150 g mąka pszenna lubella
4 szt. jajka kurze
1 szczyp. sól
Krem pistacjowy
400 ml mleko
4 szt. żółtka jaj
150 g cukier
3 łyżka pasta pistacjowa
100 g masło
50 g pistacje obrane
40 g mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli i masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
Przełóż ciasto do miski i pozostaw do ostudzenia przez kilka minut. Następnie dodaj jedno jajko i energicznie wymieszaj. Dodawaj kolejne jajka po jednym, każde dobrze mieszając, aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blasze do pieczenia w formie podłużnych pasów, tworząc kształt eklerków. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 25-30 minut, aż eklerki urosną i się zarumienią.
W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy. W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W misce ubij żółtka jajek z cukrem, dodaj mąkę, a następnie stopniowo wlej podgrzane mleko, ciągle mieszając.
Wlej masę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie dodaj pastę pistacjową i masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści i krem będzie gładki.
Dodaj posiekane lub zmielone pistacje do kremu i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić. Odstaw do ostudzenia.
Gdy eklerki i krem będą schłodzone, napełnij eklerki kremem pistacjowym za pomocą rękawa cukierniczego.
Wierzch posmaruj odrobiną kremu i posyp zmielonymi pistacjami dla dekoracji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.