Eklerki pistacjowe

Lubella
Eklerki pistacjowe

0

0 / 0

Eklerki pistacjowe to idealny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Doskonale sprawdzą się na eleganckie uroczystości. Puszyste ciasto ptysiowe w połączeniu z pistacjowym kremem zasmakują każdemu, kto ceni sobie wyjątkowe desery. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Ciasto

250 g woda

125 g masło

150 g mąka pszenna lubella

4 szt. jajka kurze

1 szczyp. sól

Krem pistacjowy

400 ml mleko

4 szt. żółtka jaj

150 g cukier

3 łyżka pasta pistacjowa

100 g masło

50 g pistacje obrane

40 g mąka pszenna lubella

Przygotowanie


1

Zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli i masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.

2

Przełóż ciasto do miski i pozostaw do ostudzenia przez kilka minut. Następnie dodaj jedno jajko i energicznie wymieszaj. Dodawaj kolejne jajka po jednym, każde dobrze mieszając, aż uzyskasz jednolite, elastyczne ciasto.

3

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blasze do pieczenia w formie podłużnych pasów, tworząc kształt eklerków. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 25-30 minut, aż eklerki urosną i się zarumienią.

4

W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy. W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W misce ubij żółtka jajek z cukrem, dodaj mąkę, a następnie stopniowo wlej podgrzane mleko, ciągle mieszając.

5

Wlej masę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie dodaj pastę pistacjową i masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści i krem będzie gładki.

6

Dodaj posiekane lub zmielone pistacje do kremu i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić. Odstaw do ostudzenia.

7

Gdy eklerki i krem będą schłodzone, napełnij eklerki kremem pistacjowym za pomocą rękawa cukierniczego.

8

Wierzch posmaruj odrobiną kremu i posyp zmielonymi pistacjami dla dekoracji.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły