Egg nog

EkspertOdKuchni
Egg nog

0

0 / 0

Egg nog to aromatyczne połączenie mleka, śmietany, jajek i przypraw korzennych, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Jego kremowa konsystencja i bogaty smak sprawiają, że jest ulubionym napojem dla wielu osób podczas świątecznych uroczystości. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Egg nog można serwować z bitą śmietaną i laskami cynamonu. Smacznego!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jajka kurze

0.50 szkl. cukier

1 szkl. śmietana

0.50 szkl. brandy lub rum

0.50 łyżeczka ekstrakt waniliowy

0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa

0.50 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

W dużym naczyniu ubij jajka, dodając stopniowo cukier. Ubijaj, aż masa stanie się puszysta i jasna.

2

Powoli dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

3

Wlej śmietanę do masy jajecznej i dobrze wymieszaj.

4

Dodaj brandy lub rum (jeśli używasz) oraz ekstrakt waniliowy, gałkę muszkatołową i cynamon. Ponownie dokładnie wymieszaj.

5

Podgrzej mieszankę na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły