Egg nog

EkspertOdKuchni
Egg nog

0

0 / 0

Egg nog to aromatyczne połączenie mleka, śmietany, jajek i przypraw korzennych, takich jak cynamon i gałka muszkatołowa. Jego kremowa konsystencja i bogaty smak sprawiają, że jest ulubionym napojem dla wielu osób podczas świątecznych uroczystości. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Egg nog można serwować z bitą śmietaną i laskami cynamonu. Smacznego!

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. jajka kurze

100 g cukier

250 ml śmietana kremowa 30%

500 ml mleko

1 szt. laska wanilii

0.50 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

Opcjonalnie

150 ml rum

Przygotowanie


1

W garnku na średnim ogniu podgrzej mleko, śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową i cynamon. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyjmij nasionka. Dodaj zarówno nasionka, jak i przekrojoną laskę wanilii do garnka. Mieszaj od czasu do czasu, nie doprowadzając do wrzenia.

2

W międzyczasie w osobnej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.

3

Stopniowo dodawaj kilka łyżek ciepłego mleka do żółtek, ciągle mieszając, aby zahartować żółtka i uniknąć ścięcia.

4

Powoli wlewaj masę z żółtek do garnka z mlekiem, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż mieszanka lekko zgęstnieje (około 5-7 minut).

5

Po zdjęciu garnka z ognia usuń laskę wanilii. Opcjonalnie wlej rum i wymieszaj.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły