Dzikie sajgonki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dzikie sajgonki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974730.jpeg&w=3840&q=75)
Sajgonki....można je robić na tyle sposobów! Na każdą okazję będą idealne :D
0
0 / 0
Sajgonki....można je robić na tyle sposobów! Na każdą okazję będą idealne :D
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
100 g makaron ryżowy nitki
300 g pieczarki
1 szkl. olej
3 szt. marchew
0.50 szt. kapusta pekińska
1 szt. cebula
1 szt. papier ryżowy
1 łyżka sos sojowo-grzybowy
1 łyżka sos słodko kwaśny chilli
Przygotowanie
Makaron wrzucić do wrzącej wody, zostawić na 3 minuty, odcedzić.
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, usmażyć (tylko do momentu aż woda wyparuje). Cebulkę pokroić , podsmażyć na oleju Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, kapustę pekińską posiekać, dorzucić do cebulki, smażyć ok 5-10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, 1 łyżką sosu sojowo-grzybowego i 1 łyżką sosu chili.
Połączyć wszystkie składniki razem z pieczarkami i pokrojonym w krótsze nitki makaronem.
Przygotować papier ryżowy. Zamoczyć w wodzie, rozłożyć na blacie, nakładać farsz i zawijać. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią (bardzo delikatnie), podawać obowiązkowo z sosem chili i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki:D