Dżem ze śliwek

m7

Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5460
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
1320
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 kg śliwki
1 kg cukier
Przygotowanie
Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
Szczelnie zakręcić słoiki.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5460
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
1320
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.