Dżem ze śliwek

m7
Dżem ze śliwek

0

0 / 0

Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.

2

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 kg śliwki

1 kg cukier

Przygotowanie


1

Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.

2

Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.

3

Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.

4

Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.

5

Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.

6

Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.

7

Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.

8

Szczelnie zakręcić słoiki.

9

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły