0

Składniki

3 Kilogramy
śliwki
1 Kilogram
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  2. Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  4. Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  5. Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  6. Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  7. Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  8. Szczelnie zakręcić słoiki.
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Opis

dżemik śliwkowy do.................

Podobne przepisy

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Przepis
Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Przepis
Łatwy Do 15 min
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Sałatka makaronowa z mango

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Sałatka makaronowa z mango

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!