Dżem ze śliwek

m7
Dżem ze śliwek

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.

2

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 kg śliwki

1 kg cukier

Przygotowanie


Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.

Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.

Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.

Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.

Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.

Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.

Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.

Szczelnie zakręcić słoiki.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5460

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

1320

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły