Dżem ze śliwek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dżem ze śliwek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459156.jpeg&w=3840&q=75)
Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
0
0 / 0
Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
3 kg śliwki
1 kg cukier
Przygotowanie
1
Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
2
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
3
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
4
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
5
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
6
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
7
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
8
Szczelnie zakręcić słoiki.
9
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.