0

Składniki

3 Kilogramy
śliwki
1 Kilogram
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  2. Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  4. Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  5. Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  6. Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  7. Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  8. Szczelnie zakręcić słoiki.
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Opis

dżemik śliwkowy do.................

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!