0

Składniki

3 Kilogramy
śliwki
1 Kilogram
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  2. Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  4. Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  5. Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  6. Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  7. Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  8. Szczelnie zakręcić słoiki.
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Opis

dżemik śliwkowy do.................

Podobne przepisy

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Kutia

Średni Ponad 3 godz
Kutia

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Sałatka makaronowa z mango

Łatwy Do 1 godz
Sałatka makaronowa z mango

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Sernik

Łatwy Do 3 godz
Sernik

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!