Dżem ze śliwek
m7
Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
0
0 / 0
Dżem śliwkowy idealny do ciast, pieczywa czy naleśników.
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
3 kg śliwki
1 kg cukier
Przygotowanie
1
Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
2
Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
3
Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
4
Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
5
Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
6
Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
7
Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
8
Szczelnie zakręcić słoiki.
9
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.