0

Składniki

3 Kilogramy
śliwki
1 Kilogram
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  2. Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  4. Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  5. Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  6. Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  7. Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  8. Szczelnie zakręcić słoiki.
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Opis

dżemik śliwkowy do.................

Podobne przepisy

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Sos pomidorowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos pomidorowy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!