Dżem z zielonych pomidorów

m7
Dżem z zielonych pomidorów

0

0 / 0

Dżem z zielonych pomidorów to ciekawa i zaskakująco smaczna propozycja na domowy przetwór. Wykorzystuje się w nim niedojrzałe, zielone pomidory – twarde owoce, które często zostają w ogrodzie pod koniec sezonu. Zamiast je wyrzucać, warto przerobić je na wyrazisty dżem o lekko kwaskowym, świeżym smaku. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do rogalików, ciasteczek i ciast, ale również jako nietypowy dodatek do deserów. To prosty przepis, który wpisuje się w ideę zero waste i pozwala w pełni wykorzystać sezonowe plony.

3

Składniki

160 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 kg pomidory zielone

2 szkl. cukier

1 szt. cytryna na sok

Przygotowanie


1

Umyj dokładnie zielone pomidory, usuń szypułki i pokrój je w niewielką kostkę. Nie trzeba ich obierać ze skórki.

2

W dużym garnku z grubym dnem umieść pokrojone pomidory, dodaj sok z cytryny i ½ cukru. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, często mieszając, aż pomidory zmiękną i puszczą dużo soku.

3

Gdy masa się zagotuje i pomidory staną się złocisto-przezroczyste, dodaj pozostały cukier. Gotuj jeszcze ok. 30 minut, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

4

Ponownie zagotuj masę i gotuj ok. 1 godziny, aż dżem wyraźnie zgęstnieje (możesz sprawdzić kroplą na zimnym talerzyku – jeśli się nie rozpływa, jest gotowy).

5

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Z podanych składników otrzymasz około 1 l dżemu, czyli ok. 5 małych słoików po 200 ml.

6

Pozostaw całość do wystygnięcia. Możesz również pasteryzować słoiki przez 15 minut dla większej trwałości.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

462

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

112

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły