Dżem z zielonych pomidorów

m7
Dżem z zielonych pomidorów

0

0 / 0

Na dżem z zielonych pomidorów zabierałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie udało mi się go zrobić. Ma swój oryginalny, specyficzny smak. Można go stosować do nadziewania rogalików, ciasteczek, bądź przekładania ciast. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do deserów.

3

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 kg pomidory zielone

5 szkl. cukier

2 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem.

2

Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu.

3

Jak zmiękną (po około 2 godzinach), zrobią się bardziej żółte wtedy dodać należy resztę cukru. Zdjąć z ognia, aby odparowały.

4

Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach.

5

Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.

6

Można zapasteryzować ok. 15 min. dla pewności, aby słoiki 'chwyciły'.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły