Dżem z zielonych pomidorów

m7

Na dżem z zielonych pomidorów zabierałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie udało mi się go zrobić. Ma swój oryginalny, specyficzny smak. Można go stosować do nadziewania rogalików, ciasteczek, bądź przekładania ciast. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Na dżem z zielonych pomidorów zabierałam się już od jakiegoś czasu, aż wreszcie udało mi się go zrobić. Ma swój oryginalny, specyficzny smak. Można go stosować do nadziewania rogalików, ciasteczek, bądź przekładania ciast. Znakomicie sprawdzi się również jako dodatek do deserów.
3
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 kg pomidory zielone
5 szkl. cukier
2 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem.
Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu.
Jak zmiękną (po około 2 godzinach), zrobią się bardziej żółte wtedy dodać należy resztę cukru. Zdjąć z ognia, aby odparowały.
Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach.
Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Można zapasteryzować ok. 15 min. dla pewności, aby słoiki 'chwyciły'.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
462
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
112
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.