Dżem z wiśni
EkspertOdKuchni
Dżem z wiśni to świetny wybór na uzupełnienie zimowych zapasów. Jest słodki, lekko kwaśny i banalnie prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się do kanapek, naleśników, gofrów, ciast i innych deserów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi lekkich i orzeźwiających przetworów domowych. To również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zamknięcie smaku lata w słoiku. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2485
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
595
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem z wiśni to świetny wybór na uzupełnienie zimowych zapasów. Jest słodki, lekko kwaśny i banalnie prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się do kanapek, naleśników, gofrów, ciast i innych deserów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi lekkich i orzeźwiających przetworów domowych. To również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zamknięcie smaku lata w słoiku. Smacznego!
2
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 kg wiśnie
500 g cukier
Przygotowanie
Wiśnie dokładnie płuczemy i drylujemy. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. (Ilość cukru zależy od tego jak bardzo chcemy mieć słodki dżem). Odstawiamy na ok. godzinę, aby soki puściły.
Następnie garnek przekładamy na palnik i gotujemy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Smażymy je około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty dżem.
Gorący dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dżem wiśniowy chowamy najlepiej w zaciemnione miejsce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2485
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
595
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.