Dżem z wiśni

EkspertOdKuchni
Dżem z wiśni

0

0 / 0

Dżem z wiśni to świetny wybór na uzupełnienie zimowych zapasów. Jest słodki, lekko kwaśny i banalnie prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się do kanapek, naleśników, gofrów, ciast i innych deserów. Zasmakuje każdemu miłośnikowi lekkich i orzeźwiających przetworów domowych. To również idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zamknięcie smaku lata w słoiku. Smacznego!

2

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 kg wiśnie

500 g cukier

Przygotowanie


1

Wiśnie dokładnie płuczemy i drylujemy. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. (Ilość cukru zależy od tego jak bardzo chcemy mieć słodki dżem). Odstawiamy na ok. godzinę, aby soki puściły.

2

Następnie garnek przekładamy na palnik i gotujemy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Smażymy je około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty dżem.

3

Gorący dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

4

Dżem wiśniowy chowamy najlepiej w zaciemnione miejsce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2485

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

595

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły