Dżem z wiśni
eluchap
Dżem wiśniowy - w sam raz na zimowe przetwory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
391
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem wiśniowy - w sam raz na zimowe przetwory.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg wiśnie
1 szkl. sok jabłkowy
2 szkl. cukier
Przygotowanie
W szerokim rondlu wymieszać sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewać na małym ogniu.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać wiśnie i gotować na średnim ogniu przez 20-25 min (czas gotowania zależy od wielkości owoców).
Gorący dżem przełożyć do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamknąć, pasteryzować w temp. 90 stopni C. przez 15 min. Potem ustawic w chłodnym i ciemnym miejscu.