Dżem z wiśni
eluchap
Dżem wiśniowy - w sam raz na zimowe przetwory.
0
0 / 0
Dżem wiśniowy - w sam raz na zimowe przetwory.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg wiśnie
1 szkl. sok jabłkowy
2 szkl. cukier
Przygotowanie
1
W szerokim rondlu wymieszać sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewać na małym ogniu.
2
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać wiśnie i gotować na średnim ogniu przez 20-25 min (czas gotowania zależy od wielkości owoców).
3
Gorący dżem przełożyć do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamknąć, pasteryzować w temp. 90 stopni C. przez 15 min. Potem ustawic w chłodnym i ciemnym miejscu.