Dżem z wiśni

eluchap
Dżem z wiśni

0

0 / 0

Dżem wiśniowy - w sam raz na zimowe przetwory.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg wiśnie

1 szkl. sok jabłkowy

2 szkl. cukier

Przygotowanie


1

W szerokim rondlu wymieszać sok jabłkowy z cukrem i cały czas podgrzewać na małym ogniu.

2

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodać wiśnie i gotować na średnim ogniu przez 20-25 min (czas gotowania zależy od wielkości owoców).

3

Gorący dżem przełożyć do wygrzanych, czystych pozbawionych zapachów słoików, dokładnie zamknąć, pasteryzować w temp. 90 stopni C. przez 15 min. Potem ustawic w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

391

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

93

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły